Katalog MONIKA SIDORCZUK, 2014-12-31 Trzcińsko Zdrój Awans zawodowy, Artykuły „Dzień Zdrowego Śniadania” w Szkole Podstawowej .„Dzień Zdrowego Śniadania” w Szkole Podstawowej ………………………… Szkoła Podstawowa w ……………………….. po raz trzeci przyłączyła się do ogólnopolskiego programu „Śniadanie Daje Moc” i zorganizowała „ Dzień Zdrowego Śniadania”. Ideą akcji „Śniadanie Daje Moc” jest uświadomienie dzieciom i rodzicom istoty spożywania śniadania - które jest po to, by w szkole miały siły do nauki i zabawy. Zdrowe śniadanie to najlepszy start w nowy dzień! Najważniejsze cele programu: 1) Zwiększanie świadomości nt. zdrowego odżywiania i roli śniadania w diecie dziecka 2) Przyczynianie się do obniżania poziomu niedożywienia dzieci w Polsce – poprzez edukację Dużo mówi się o znaczeniu śniadania w codziennym żywieniu naszych dzieci, a to dlatego, że statystyki wciąż pozostają niezadowalające… Kilka przykładów: 1. według badań (wywiady z wychowawcami klas 1-6 szkół podstawowych) przeprowadzonych w kwietniu 2011 r. przez Millward Brown SMG/KRC na zlecenie firmy Danone i Banków Żywności: - w blisko 40% klas 1-6 w polskich szkołach podstawowych są dzieci, które nie jedzą drugiego śniadania, - prawie ćwierć miliona (220 tys.) dzieci szkół podstawowych odżywia się w sposób niewystarczający dla ich prawidłowego rozwoju, np. wychodzą z domu bez śniadania, przychodzą do szkoły bez drugiego śniadania, nie jedzą codziennie obiadu, - ok. 130 tys. uczniów szkół podstawowych w Polsce skarży się z powodu niedożywienia; 2. według badania „Zachowania i nawyki żywieniowe Polaków” przeprowadzonego w 2010 r. przez Centrum Badań Opinii Społecznej: - co piąty Polak rezygnuje z codziennego jedzenia śniadania, dotyczy to zwłaszcza uczniów i studentów (40%), - aż 20% osób poniżej 24 roku życia rezygnuje ze śniadania kilka razy w tygodniu, - co szósty uczeń czy student je śniadanie tylko sporadycznie lub w ogóle go nie jada 3. według badania IQS "Share of Stomach" zrealizowanego w grudniu 2009 roku na zlecenie firmy Danone: - 24% dzieci w wieku 6 – 11 lat w ciągu tygodnia nie je codziennie śniadania - 95% dzieci w wieku 6 – 11 lat w ciągu tygodnia nie je codziennie drugiego śniadania Jak widać, jest jeszcze dużo do zrobienia w zakresie zdrowego żywienia najmłodszych i młodzieży. Wierzymy, że nasz program „Śniadanie daje moc” przyczyni się do zmiany nawyków żywieniowych i większej dbałości o spożywanie śniadania – w domu i szkole. (źródło: materiały organizatora Akcji) Akcja co prawda skierowana jest do uczniów klas I-III ale w naszej szkole wzięły w niej udział dzieci z Oddziału Przedszkolnego a także uczniowie klas IV-VI. Podczas zajęć lekcyjnych z edukacji przyrodniczej i przyrody dzieci utrwaliły wiedzę o wartości odżywczej warzyw i owoców jako dostawców świeżych, wartościowych dla organizmu witamin, które są ważnym budulcem zapewniającym im zdrowy rozwój, dobre samopoczucie oraz uśmiechnięte i zawsze radosne buźki. Dzieci samodzielnie wymieniały produkty "zdrowe" i te, które są dla ich zdrowia szkodliwe. Uczniowie wysłuchali również pogadanek na temat zdrowego stylu życia oraz poznali piramidę żywieniową. Uczniowie bogaci w wiedzę teoretyczną przystąpili do zajęć praktycznych i pod opieką swych wychowawców przygotowali zdrowe i pełne witamin kanapki i kolorowe sałatki owocowe i warzywne. Zwieńczeniem akcji było wspólne spożycie zdrowego śniadania. Uczniowie razem z nauczycielami zasiedli do wspólnego posiłku obfitującego w zdrowe i smaczne produkty. Na stołach królowały: zielona sałata, czerwone pomidory, rzodkiewki, pieczywo wieloziarniste i wiele innych warzyw i owoców. Do picia dzieci przyniosły wodę i soki owocowe. Warto wspomnieć, że niestety bardzo często dzieci bagatelizują rady dorosłych, zapominając o wadze zdrowego odżywiania dla ich kształtujących się, młodych organizmów. Warto tu przypomnieć : 12 zasad zdrowego odżywiania dla uczniów - według Instytutu Matki i Dziecka • Do szkoły wychodź po śniadaniu i ze śniadaniem. • Mleko, jogurty i sery to podpora mocnych kości. • Zawsze myj ręce przed posiłkiem. • Pięć posiłków w ciągu dnia jest na piątkę. • Jedz o stałych porach i nie spiesz się. • Mięso, jaja czy ryby – możesz wybierać. • Pamiętaj o kaszach, jedz chleb, nie bułeczki. • Dzień bez pięciu porcji świeżych warzyw, owoców i soku to dzień stracony. • Posiłek obiadowy to zapas siły na aktywne popołudnie. • Kolację zjadaj wieczorem, nie tuż przed snem. • Dobrą wodą gaś pragnienie. • Ruch bez ograniczeń, słodycze z umiarem. Monika Sidorczuk Wyświetleń: 371
Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione. |