Katalog

Monika Kuczewska, 2018-07-20
Ostrów Mazowiecka

Zawodowe, Sprawdziany i testy

TEST Z OBSŁUGI KONSUMENTA: NAPOJE ALKOHOLOWE PIWO

- n +

NAPOJE ALKOHOLOWE PIWO

IMIĘ I NAZWISKO …………………………………………………………KL

1. Piwo jest napojem alkoholowym produkowanym tylko ze słodu jęczmiennego, chmielu i wody
PRAWDA FAŁSZ

2. Piwo jest prawdopodobnie najstarszym napojem alkoholowym
PRAWDA FAŁSZ

3. Kryteria oceny jakości piwa to
a. klarowność, goryczka, zapach, smak, pienistość, barwa
b. klarowność, smak, pienistość, barwa
c. goryczka, zapach, smak, pienistość, barwa
d. klarowność, goryczka zapach

4. Ze względu na barwę piwo dzielimy na jasne i ciemne
PRAWDA FAŁSZ

5.Ze względu na moc piwo dzielimy na lekkie, pełne, mocne
PRAWDA FAŁSZ

6.Piwa pilzneńskie są to piwa jasne o złocistej barwie, silnie pieniące się z wyraźną goryczką i mocnym chmielowym aromatem.
PRAWDA FAŁSZ

7.Piwa monachijskie są to piwa jasne o złocistej barwie, silnie pieniące się z wyraźną goryczką i mocnym chmielowym aromatem.
PRAWDA FAŁSZ

8. Porter to piwo
a. angielskie
b. niemieckie
c. belgijskie
d. duńskie

9. Pilsner to piwo
a. angielskie
b. czeskie
c. belgijskie
d. duńskie

10. Piwo w zależności od rodzaju powinno mieć w chwili serwowania odpowiednią temperaturę
Jasne lekkie 6 – 10 ℃
PRAWDA FAŁSZ

11. Piwo w zależności od rodzaju powinno mieć w chwili serwowania odpowiednią temperaturę
Jasne pełne 8 – 10℃
PRAWDA FAŁSZ

12. Piwo w zależności od rodzaju powinno mieć w chwili serwowania odpowiednią temperaturę
Grodziskie jasne mocne 10 – 12℃
PRAWDA FAŁSZ

13. Piwo w zależności od rodzaju powinno mieć w chwili serwowania odpowiednią temperaturę
Ciemne Pełne 9 – 12 ℃
PRAWDA FAŁSZ

14. Piwo w zależności od rodzaju powinno mieć w chwili serwowania odpowiednią temperaturę
Ciemne mocne 12 – 14 ℃
PRAWDA FAŁSZ

15. Szkło do podawania piwa to
a. szklanice, kufle, pokale
b. szklanice, kufle
c. kufle, kielichy, pokale
d. szklanice, kufle, kielichy, pokale

16. Piwo w butelkach serwuje się z lewej strony konsumenta
PRAWDA FAŁSZ

17. Szklanki z piwem napełnia się tak aby na powierzchni powstała efektowna pianka
PRWDA FAŁSZ

18. Piwo w szkle serwuje się z prawej strony gościa
PRAWDA FAŁSZ

19. Podawanie piwa w dzbankach to metoda popularna w karczmach lub na biesiadach piwnych
PRAWDA FAŁSZ

20. Czy butelki z piwem ustawia się etykietą w stronę gościa
TAK NIE


6pkt – dopuszczający, 10pkt dostateczny, 15pkt dobry, 18pkt bardzo dobry

Wyświetleń: 0


Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione.