Katalog Monika Kuczewska, 2018-07-20 Ostrów Mazowiecka Zawodowe, Sprawdziany i testy TEST Z OBSŁUGI KONSUMENTA: NAPOJE ALKOHOLOWE PIWONAPOJE ALKOHOLOWE PIWO IMIĘ I NAZWISKO …………………………………………………………KL 1. Piwo jest napojem alkoholowym produkowanym tylko ze słodu jęczmiennego, chmielu i wody PRAWDA FAŁSZ 2. Piwo jest prawdopodobnie najstarszym napojem alkoholowym PRAWDA FAŁSZ 3. Kryteria oceny jakości piwa to a. klarowność, goryczka, zapach, smak, pienistość, barwa b. klarowność, smak, pienistość, barwa c. goryczka, zapach, smak, pienistość, barwa d. klarowność, goryczka zapach 4. Ze względu na barwę piwo dzielimy na jasne i ciemne PRAWDA FAŁSZ 5.Ze względu na moc piwo dzielimy na lekkie, pełne, mocne PRAWDA FAŁSZ 6.Piwa pilzneńskie są to piwa jasne o złocistej barwie, silnie pieniące się z wyraźną goryczką i mocnym chmielowym aromatem. PRAWDA FAŁSZ 7.Piwa monachijskie są to piwa jasne o złocistej barwie, silnie pieniące się z wyraźną goryczką i mocnym chmielowym aromatem. PRAWDA FAŁSZ 8. Porter to piwo a. angielskie b. niemieckie c. belgijskie d. duńskie 9. Pilsner to piwo a. angielskie b. czeskie c. belgijskie d. duńskie 10. Piwo w zależności od rodzaju powinno mieć w chwili serwowania odpowiednią temperaturę Jasne lekkie 6 – 10 ℃ PRAWDA FAŁSZ 11. Piwo w zależności od rodzaju powinno mieć w chwili serwowania odpowiednią temperaturę Jasne pełne 8 – 10℃ PRAWDA FAŁSZ 12. Piwo w zależności od rodzaju powinno mieć w chwili serwowania odpowiednią temperaturę Grodziskie jasne mocne 10 – 12℃ PRAWDA FAŁSZ 13. Piwo w zależności od rodzaju powinno mieć w chwili serwowania odpowiednią temperaturę Ciemne Pełne 9 – 12 ℃ PRAWDA FAŁSZ 14. Piwo w zależności od rodzaju powinno mieć w chwili serwowania odpowiednią temperaturę Ciemne mocne 12 – 14 ℃ PRAWDA FAŁSZ 15. Szkło do podawania piwa to a. szklanice, kufle, pokale b. szklanice, kufle c. kufle, kielichy, pokale d. szklanice, kufle, kielichy, pokale 16. Piwo w butelkach serwuje się z lewej strony konsumenta PRAWDA FAŁSZ 17. Szklanki z piwem napełnia się tak aby na powierzchni powstała efektowna pianka PRWDA FAŁSZ 18. Piwo w szkle serwuje się z prawej strony gościa PRAWDA FAŁSZ 19. Podawanie piwa w dzbankach to metoda popularna w karczmach lub na biesiadach piwnych PRAWDA FAŁSZ 20. Czy butelki z piwem ustawia się etykietą w stronę gościa TAK NIE 6pkt – dopuszczający, 10pkt dostateczny, 15pkt dobry, 18pkt bardzo dobry Wyświetleń: 0
Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione. |