AWANS INFORMACJE FORUM Dla nauczyciela Dla ucznia LOGOWANIE


Katalog

Elżbieta Pitera, 2018-09-26
Krasne

Biologia, Ćwiczenia

Pytania kontrolne z działu "Chemiczne podstawy życia" z biologii na poziomie rozszerzonym.

- n +

Pytania kontrolne: „Chemiczne podstawy życia”

/ P- poziom podstawowy, PP- poziom ponadpodstawowy/

SKŁADNIKI NIEORGANICZNE
1. Sklasyfikuj pierwiastki na makro- i mikroelementy-P
2. Wymień wiązania o oddziaływania chemiczne- P
3. Podaj funkcje wody-P
4. Omów znaczenie wybranych makro- i mikroelementów-P
5. Omów budowę cząsteczki wody-P
6. Określ objawy niedoboru wybranych makro- i mikroelementów-PP
7. Scharakteryzuj budowę różnych typów wiązań chemicznych- PP
8. Scharakteryzuj właściwości fizykochemiczne wody-PP
9. Uzasadnij znaczenie soli mineralnych dla organizmów-PP
10. Narysuj modele różnych wiązań chemicznych- PP
11. Wykaż związek między budową i właściwościami wody a rolą w organizmie-PP

WĘGLOWODANY
1. Wymień cechy i funkcje głównych grup węglowodanów-P
2. Sklasyfikuj cukry i podaj ich przykłady-P
3. Wymień właściwości mono-, oligo- i polisacharydów-P
4. Określ kryterium podziału cukrów-P
5. Omów występowanie mono-, oligo- i polisacharydów-P
6. Sklasyfikuj monosacharydy-PP
7. Scharakteryzuj i porównaj budowę wybranych polisacharydów-PP
8. Porównaj budowę chemiczną mono-, oligo- i polisacharydów-PP
9. Zaplanuj doświadczenie wykrywania glukozy-PP

LIPIDY
1. Podaj funkcje lipidów-P
2. Sklasyfikuj lipidy ze względu na budowę cząsteczki-P
3. Omów znaczenie poszczególnych grup lipidów-P
4. Wyjaśnij, na czym polega różnica między tłuszczem nasyconym a nienasyconym-P
5. Scharakteryzuj budowę lipidów prostych, złożonych, izoprenowych- PP
6. Uzasadnij znaczenie cholesterolu-PP
7. Zaplanuj doświadczenie wykrywania lipidów-PP
8.Porównaj poszczególne grupy lipidów-PP
9. Omów budowę fosfolipidów
10. Zanalizuj budowę triglicerydu- PP
BIAŁKA
1. Dokonaj podziału białek-P
2. Wymień przykładowe białka i ich funkcje-P
3. Omów budowę białek-P
4. Rozpoznaj struktury przestrzenne białek-P
5. Wymień właściwości białek-P
6. Zapisz wzór ogólny aminokwasu-PP
7. Zapisz reakcję powstawania dipeptydu- PP
8. Charakteryzuj struktury: 1-, 2-, 3-, 4-rzędową-PP
9. Porównaj proces koagulacji i denaturacji białek-PP
10. Zaplanuj doświadczenie wykrywania wiązań peptydowych-PP
Zgłoś błąd    Wyświetleń: 0


Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione.


BAROMETR


1 2 3 4 5 6  
Oceń artukuł!



Ilość głosów: 0

Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies.
Dowiedz się więcej.