Katalog Luiza Jachacz-Jówko, 2019-04-03 Biala Podlaska Zawodowe, Różne odżywianie test1. Składniki odżywcze, których organizm człowieka nie może sam wytworzyć i muszą być bezwzględnie do niego dostarczone, określa się jako: A. Egzogenne (niezbędne) B. Endogenne (nie niezbędne) 2. Drugie śniadanie jest istotne dla: A. Osób starszych B. Dzieci i młodzieży C. Dzieci i młodzieży oraz grup pracujących wyczerpująco fizycznie i umysłowo 3. Podstawową zasadą powinno być: A. Częstsze jedzenie, ale mniejszej ilości pokarmów B. Rzadsze jedzenie, ale większej ilości pokarmów C. Rzadsze jedzenie mniejszej ilości pokarmów 4. W codziennym jadłospisie nie powinno zabraknąć: A. Cukru B. Soli C. Odpowiedniej ilości płynów 5. Kobieta ciężarna powinna więcej spożywać: A. Produktów bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe B. Produktów bogatych w NNKT C. Produktów alergizujących 6. Bardziej energetyczne i odżywcze posiłki powinny spożywać: A. Osoby starsze B. Osoby ciężko pracujące fizycznie C. Osoby prowadzące siedzący tryb życia 7. Systematyczne dostarczanie organizmowi niezbędnych składników odżywczych to: A. Jadłospis B. Żywienie racjonalne C. Żywienie nieracjonalne 8. Codzienny zestaw posiłków to: A. Jadłospis B. Dieta C. Porcja 9. Kolacja powinna być spożywana nie później niż: A. 1 godzinę przed snem B. 2-3 godziny przed snem C. 4 godziny przed snem 10. Dzieciom przed 2 rokiem życia nie należy podawać: A. Produktów silnie alergizujących (orzechy, owoce cytrusowe, ryby) B. Produktów bogatych w wapń C. Produktów bogatych w żelazo 11. Dzieciom w wieku szkolnym zaleca się podawanie większych ilości: A. Tłuszczów pochodzenia zwierzęcego B. Mleka i jego przetworów C. Cukru 12. Bardziej energetyczne i odżywcze posiłki powinny spożywać: A. Osoby starsze B. Osoby ciężko pracujące fizycznie C. Osoby prowadzące siedzący tryb życia 13. Normy żywienia mają zastosowanie: A. Do planowania jadłospisów B. W ocenie sposobu żywienia C. Odpowiedzi A i B są prawidłowe 14. Dzieciom i młodzieży należy podawać: A. 3-4 posiłków dziennie B. 4-5 posiłków dziennie C. 6-7 posiłków dziennie 15. Produkty zbożowe, mięso, ryby, jaja, kawa należą do produktów: A. Zasadotwórczych B. Kwasotwórczych C. Alkalizujących 16. Mleko, owoce i warzywa należą do produktów: A. Zasadotwórczych B. Kwasotwórczych C. Alkalizujących 17. Bóle głowy, podatność na przeziębienia, choroby nerek, nadciśnienie to objawy: A. Zakwaszenia organizmu B. Nadmiar składników zasadotwórczych C. Równowagi kwasowo-zasadowej 18. Diety wegetariańskie nie są wskazane: A. Dorosłym kobietom B. Dorosłym mężczyznom C. Dzieciom 19. Orzechy, płatki kukurydziane i przetwory zbożowe są najlepszym źródłem: A. Magnezu B. Wapnia C. Jodu 20. Głównym źródłem sodu jest: A. Mleko B. Kalafior C. Sól kuchenna 21. Źródłem fosforu są: A. Orzechy i cebula B. Jaja i mięso C. Kalafior i makaron 22. Orzechy, płatki kukurydziane i przetwory zbożowe są najlepszym źródłem: A. Magnezu B. Wapnia C. Jodu 23. Nadmiar sodu w organizmie może powodować: A. Nudności B. Nadciśnienie C. Zmęczenie 24. Za prawidłową kurczliwość mięśni odpowiada: A. Chlor B. Potas C. Miedź 25. Banany, porzeczki i orzechy to najlepsze źródło: A. Potasu B. Siarki C. Jodu 26. Na niedobór żelaza są narażeni przede wszystkim: A. Ludzie otyli i kobiety ciężarna B. Ludzie otyli i wegetarianie C. Kobiety ciężarne i wegetarianie 27. Niedoczynność tarczycy powoduje: A. Brak jodu B. Brak fluoru C. Brak wapnia 28. Zakwaszenie organizmu jest przyczyną: A. Zmęczenia i złej cery B. Pobudliwości i senności C. Pobudliwości i częstych bólów głowy 29. Jaja, mięso i śledzie to produkty: A. Obojętne B. Alkalizujące C. Zakwaszające 30. Związki organiczne składające się z węgla, wodoru i tlenu to: A. Cukry (węglowodany) B. Tłuszcze C. Białka 31. Największym źródłem węglowodanów są: A. Mąka pszenna, fasola biała i ziarno suche B. Ziemniaki, porzeczki czarne C. Cebula, buraki 32. Błonnik pokarmowy jest nieprzyswajalny przez nasz organizm: A. Dlatego należy ograniczyć go do minimum, gdyż jest szkodliwy dla naszego zdrowia B. Dlatego spowalnia nasz metabolizm C. Lecz jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego układu pokarmowego 33. Skrót NNKT oznacza: A. Niezbędne nienasycone kwasy trzustkowe B. Niezbędne nasycone kwasy tłuszczowe C. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe 34. NIKT wchodzą w skład: A. Węglowodanów B. Białek C. Tłuszczów 35. Olej słonecznikowy jest dobrym źródłem: A. NNKT B. Karotenu C. Białka 36. Tłuszcze w organizmie spełniają funkcję: A. Budulcową B. Energetyczną C. Regulującą 37. Dobrym źródłem NNKT są: A. Marchew, jabłko, fasola B. Olej słonecznikowy, oliwa, olej sojowy C. Olej sojowy, drób, sadło 38. Rolę energetyczną w organizmie odgrywają: A. Białka i witaminy B. Tłuszcze i składniki mineralne C. Tłuszcze i węglowodany Wyświetleń: 0
Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione. |