Katalog

Luiza Jachacz-Jówko, 2019-04-03
Biala Podlaska

Zawodowe, Różne

odżywianie test

- n +


1. Składniki odżywcze, których organizm człowieka nie może sam wytworzyć i muszą być bezwzględnie do niego dostarczone, określa się jako:
A. Egzogenne (niezbędne)
B. Endogenne (nie niezbędne)
2. Drugie śniadanie jest istotne dla:
A. Osób starszych
B. Dzieci i młodzieży
C. Dzieci i młodzieży oraz grup pracujących wyczerpująco fizycznie i umysłowo
3. Podstawową zasadą powinno być:
A. Częstsze jedzenie, ale mniejszej ilości pokarmów
B. Rzadsze jedzenie, ale większej ilości pokarmów
C. Rzadsze jedzenie mniejszej ilości pokarmów
4. W codziennym jadłospisie nie powinno zabraknąć:
A. Cukru
B. Soli
C. Odpowiedniej ilości płynów
5. Kobieta ciężarna powinna więcej spożywać:
A. Produktów bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe
B. Produktów bogatych w NNKT
C. Produktów alergizujących
6. Bardziej energetyczne i odżywcze posiłki powinny spożywać:
A. Osoby starsze
B. Osoby ciężko pracujące fizycznie
C. Osoby prowadzące siedzący tryb życia
7. Systematyczne dostarczanie organizmowi niezbędnych składników odżywczych to:
A. Jadłospis
B. Żywienie racjonalne
C. Żywienie nieracjonalne

8. Codzienny zestaw posiłków to:
A. Jadłospis
B. Dieta
C. Porcja
9. Kolacja powinna być spożywana nie później niż:
A. 1 godzinę przed snem
B. 2-3 godziny przed snem
C. 4 godziny przed snem
10. Dzieciom przed 2 rokiem życia nie należy podawać:
A. Produktów silnie alergizujących (orzechy, owoce cytrusowe, ryby)
B. Produktów bogatych w wapń
C. Produktów bogatych w żelazo
11. Dzieciom w wieku szkolnym zaleca się podawanie większych ilości:
A. Tłuszczów pochodzenia zwierzęcego
B. Mleka i jego przetworów
C. Cukru
12. Bardziej energetyczne i odżywcze posiłki powinny spożywać:
A. Osoby starsze
B. Osoby ciężko pracujące fizycznie
C. Osoby prowadzące siedzący tryb życia
13. Normy żywienia mają zastosowanie:
A. Do planowania jadłospisów
B. W ocenie sposobu żywienia
C. Odpowiedzi A i B są prawidłowe
14. Dzieciom i młodzieży należy podawać:
A. 3-4 posiłków dziennie
B. 4-5 posiłków dziennie
C. 6-7 posiłków dziennie
15. Produkty zbożowe, mięso, ryby, jaja, kawa należą do produktów:
A. Zasadotwórczych
B. Kwasotwórczych
C. Alkalizujących

16. Mleko, owoce i warzywa należą do produktów:
A. Zasadotwórczych
B. Kwasotwórczych
C. Alkalizujących
17. Bóle głowy, podatność na przeziębienia, choroby nerek, nadciśnienie to objawy:
A. Zakwaszenia organizmu
B. Nadmiar składników zasadotwórczych
C. Równowagi kwasowo-zasadowej
18. Diety wegetariańskie nie są wskazane:
A. Dorosłym kobietom
B. Dorosłym mężczyznom
C. Dzieciom
19. Orzechy, płatki kukurydziane i przetwory zbożowe są najlepszym źródłem:
A. Magnezu
B. Wapnia
C. Jodu
20. Głównym źródłem sodu jest:
A. Mleko
B. Kalafior
C. Sól kuchenna
21. Źródłem fosforu są:
A. Orzechy i cebula
B. Jaja i mięso
C. Kalafior i makaron
22. Orzechy, płatki kukurydziane i przetwory zbożowe są najlepszym źródłem:
A. Magnezu
B. Wapnia
C. Jodu
23. Nadmiar sodu w organizmie może powodować:
A. Nudności
B. Nadciśnienie
C. Zmęczenie

24. Za prawidłową kurczliwość mięśni odpowiada:
A. Chlor
B. Potas
C. Miedź
25. Banany, porzeczki i orzechy to najlepsze źródło:
A. Potasu
B. Siarki
C. Jodu
26. Na niedobór żelaza są narażeni przede wszystkim:
A. Ludzie otyli i kobiety ciężarna
B. Ludzie otyli i wegetarianie
C. Kobiety ciężarne i wegetarianie
27. Niedoczynność tarczycy powoduje:
A. Brak jodu
B. Brak fluoru
C. Brak wapnia
28. Zakwaszenie organizmu jest przyczyną:
A. Zmęczenia i złej cery
B. Pobudliwości i senności
C. Pobudliwości i częstych bólów głowy
29. Jaja, mięso i śledzie to produkty:
A. Obojętne
B. Alkalizujące
C. Zakwaszające
30. Związki organiczne składające się z węgla, wodoru i tlenu to:
A. Cukry (węglowodany)
B. Tłuszcze
C. Białka
31. Największym źródłem węglowodanów są:
A. Mąka pszenna, fasola biała i ziarno suche
B. Ziemniaki, porzeczki czarne
C. Cebula, buraki

32. Błonnik pokarmowy jest nieprzyswajalny przez nasz organizm:
A. Dlatego należy ograniczyć go do minimum, gdyż jest szkodliwy dla naszego zdrowia
B. Dlatego spowalnia nasz metabolizm
C. Lecz jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego układu pokarmowego
33. Skrót NNKT oznacza:
A. Niezbędne nienasycone kwasy trzustkowe
B. Niezbędne nasycone kwasy tłuszczowe
C. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe
34. NIKT wchodzą w skład:
A. Węglowodanów
B. Białek
C. Tłuszczów
35. Olej słonecznikowy jest dobrym źródłem:
A. NNKT
B. Karotenu
C. Białka
36. Tłuszcze w organizmie spełniają funkcję:
A. Budulcową
B. Energetyczną
C. Regulującą
37. Dobrym źródłem NNKT są:
A. Marchew, jabłko, fasola
B. Olej słonecznikowy, oliwa, olej sojowy
C. Olej sojowy, drób, sadło
38. Rolę energetyczną w organizmie odgrywają:
A. Białka i witaminy
B. Tłuszcze i składniki mineralne
C. Tłuszcze i węglowodany

Wyświetleń: 0


Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione.