Katalog

Iwona Bącela, 2019-05-15
Świebodzin

Zawodowe, Sprawdziany i testy

Kartkówka napoje fermentowane, śmietana i śmietanka

- n +

1. Jedną z potraw z mleka kwaśnego jest: 1p.
a) serwatka b) bawarka, c) chłodnik, d) zupa mleczna,
2. . Bio-Jogurt jest wzbogacany szczepami bakterii: 1p.
a) Escherichia coli i Shigella b) Bacillus i Proteus c) Lactobacillus acidophilus i Biofidobacterium,
3. Śmietanka kremowa zawiera: 1p.
a) 9% tłuszczu b) 18% tłuszczu c) 30% tłuszczu, d) 12% tłuszczu.
4. Śmietanka ma wyższą kwasowość od śmietany: 1p.
a) tak b) nie
5. Kefir otrzymuje się z mleka pasteryzowanego przez dodatek pleśni kefirowych: 1p.
a) tak b) nie
6. Podczas ukwaszenia mleka w procesie fermentacji następuje: 1p.
a) rozpuszczenie wit. A, b) rozproszenie tłuszczu, c) denaturacja białka, d) rozpad laktozy.
7. Kefir powstaje w wyniku: 1p.
a) fermentacji masłowej, b) fermentacji octowej i mlekowej, c) fermentacji alkoholowej,
d) fermentacji mlekowej i alkoholowej.
8. Przy nietolerancji laktozy niewskazane jest spożywanie 1p.
a) mleka słodkiego, b) serów twarogowych, c) serów podpuszczkowych, d) napojów fermentowanych.
9. . Maślanka to produkt uboczny produkcj:1p
a) masła, b) serów, c)śmietany, d) mleka pełnego w proszku.
10. Mlecznym napojem fermentowanym nie jest; 1p.
a. bawarka, b. jogurt, c. mleko zsiadłe, d. napój jogurtowy.
11. Mleczne napoje fermentowane do odbudowy mikroflory bakteryjnej zalecane są po: 1p.
a. wysiłku fizycznym, b. po kuracji odchudzającej , c. po kuracji antybiotykowej,
12. Śmietanę i śmietankę przechowujemy w temp. nie wyższej niż ………………..⁰C 1p.
13. Krem, wyroby z dodatkiem kremu ubitej śmietanki należy przechowywać
w temp. ok. 6⁰C nie dłużej niż (wpisz ile godzin) .……….godz.1p.
14 . Aby otrzymać trwały i dobrej jakości krem bitą śmietankę należy użyć śmietankę
o zawartości (wpisz % tłuszczu ) ……………… ; 1p.
Wyświetleń: 0


Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione.