Awans Informacje Forum Dla nauczyciela Dla ucznia Korepetycje Sklep
  [ Zaloguj się ]   [ Załóż konto ]
  Najczęściej szukane
Konspekty
Programy nauczania
Plany rozwoju zawodowego
Scenariusze
Sprawdziany i testy
  Media
Przegląd Prasy
Patronat
Medialny
Po godzinach
  Slowka.pl
Słówka na email
Język angielski
Język niemiecki
Język francuski
Język włoski
Język hiszpański
Język norweski
Język japoński
Język rosyjski
Gramatyka
Rozmówki

Wojciech Przetacznik
Biologia, Sprawdziany i testy

Znam swoje ciało - test z biologii dla klasy II gimnazjum

- n +

Przedmiot: biologia / test zgodny z podstawą programową, opracowany na podstawie podręcznika do klasy II gimnazjum wydawnictwa NOWA ERA /.

Klasa: II gimnazjalna

Drogi uczniu, zapraszam do rozwiązania testu z zakresu "ZNAM SWOJE CIAŁO".
Przeczytaj uważnie pytania, wybraną przez siebie odpowiedź wpisz na kartę odpowiedzi / każde pytanie ma tylko jedną prawidłową odpowiedź/.

1. Najbardziej unerwiona część zęba to:
a) szkliwo b) zębina c) próchnica d) miazga

2. Czaszka pełni rolę ochronną dla:
a) oka i małżowiny usznej b) oka i mózgu c) mózgu i trzustki d) mózgu i serca

3. Do kości długich zaliczamy:
a) łopatkę i kość udową b) piszczel i mostek c) piszczel i biodro
d) kość udową i ramieniową

4. Głównym narządem oddechowym jest:
a) nos b) płuca c) usta d) krtań

5. Żółć jest produkowana przez:
a) trzustkę b) nerki c) wątrobę d) dwunastnicę

6. Kontrolę nad organizmem sprawuje:
a) układ rozrodczy b) układ nerwowy c) układ krwionośny d) układ pokarmowy

7. O odporności organizmu decyduje:
a) układ rozrodczy b) układ nerwowy c) układ krwionośny d) układ pokarmowy

8. Za filtrowanie krwi i produkcję moczu odpowiada:
a) serce b) pęcherz moczowy c) nerka d) cewka moczowa

9. Kość ma zdolność do regeneracji dzięki:
a) opłucnej b) okostnej c) osierdziu d) stawom

10. Ząb tzw. mądrości to:
a) kieł b) siekacz c) przedtrzonowy d) trzonowy

11. Wchłanianie pokarmu następuje w:
a) żołądku b) jelicie cienkim c) jamie ustnej d) jelicie grubym

12. Które z podanych wartości ciśnienia tętniczego krwi uznałbyś za prawidłowe:
a) 50/60 b) 120/70 c) 140/200 d) 180/100

13. Który zestaw produktów ze względów dietetycznych jest najbardziej niekorzystny:
a) mleko z musli b) jogurt c) bagietka z nutellą d) owoce

14. Jeżeli chodzisz spać około godziny 21, to twoja kolacja powinna być około godziny:
a) 17 b) 19 c) 20 d) 20.45

15. Podwyższone ciśnienie tętnicze może być spowodowane:
a) stresem b) nadużywaniem soli c) zbyt tłustymi posiłkami
d) wszystkie odpowiedzi są prawdziwe

16. Palenie papierosów może wpływać na:
a) układ nerwowy b) układ krwionośny c) układ oddechowy
d) wszystkie odpowiedzi są prawdziwe

17. Bezpłatny numer pogotowia ratunkowego to:
a) 996 b) 997 c) 998 d) 999

18. Do chorób układu pokarmowego nie należą:
a) wrzody żołądka b) czerwonka c) kamica nerkowa d) tasiemica

19. Ślepa kiszka to inaczej:
a) dwunastnica b) wyrostek robaczkowy c) śledziona d) jelito cienkie

20. Kubki smakowe znajdują się na:
a) języku b) ustach c) dłoniach d) zębach


KARTA PRAWIDŁOWYCH ODPOWIEDZI:

1 D
2 B
3 D
4 B
5 C
6 B
7 C
8 C
9 B
10 D
11 B
12 B
13 C
14 B
15 D
16 D
17 D
18 C
19 B
20 A

Opracowanie: mgr Wojciech Przetacznik

Zgłoś błąd    Wyświetleń: 21883
 
   Komentarze
  • ja*, 2004-05-13

    prosty test !

  • Agat@, 2004-05-17

    Jak dla mnie to BANAL!!!!!Czy nie mogliscie wymyslec czego
    trudniejszego??

  • Marta, 2005-03-18

    jaaaaaaaa... czy ja się nie pomyliłam? to test dla drugiej klasy,
    ale... której szkoły czasem?

  • Piotr:), 2005-10-06

    dla mnie był bardz prosty chociaż chodzę do II kl gimnazjum

  • Magda, 2010-10-14

    i co że chodzisz do 2 gimnazjum to dziecko z podstawówki powinno umieć

  • ja, 2012-11-23

    trudny test



  • Dodaj komentarz
      Barometr
    1 2 3 4 5 6  
    Średnia ocena: 4.19



    Ilość głosów: 16
      Publikacje

    Nowe zasady publikacji
    Szukaj autora i tytuł
    Ostatnio dodane materiały
    Ranking publikacji 
    Najczęściej zadawane pytania
      Twoje konto
    Zaloguj się
    Załóż konto
    Zapomniałem hasła
      Forum
    Nauczyciel - awans zawodowy
    Matura
    Korepetycje
    Ogłoszenia - kupię, sprzedam, oddam


    O Profesorze - Napisz do Nas - Reklama - Polityka prywatności - Najczęściej zadawane pytania - Zgłoś błąd

    2000-2014