Katalog

Bożena Węcka
Turystyka, Scenariusze

Scenariusz lekcji obsługi ruchu turystycznego realizowanej metodą projektów (temat: Planowanie koktajli i bankietów - Policealne Studium Zawodowe Technik obsługi turystycznej - kl. II)

- n +

Tytuł

POLICEALNE STUDIUM ZAWODOWE
Technik obsługi turystycznej
NYSA

SCENARIUSZ LEKCJI realizowanej metodą projektów

Przedmiot:  Obsługa ruchu turystycznego
Klasa:  II PSZ
Temat:
 
  Planowanie koktajli i bankietów





1. CELE LEKCJI:
Po zakończeniu lekcji uczeń powinien:
znać:
pojęcia: bankiet, koktajl, przyjęcie "zasiadane", stół angielski, śniadanie kontynentalne, śniadanie wiedeńskie, śniadanie wiedeńskie wzmocnione
wiedzieć:
z jakich podstawowych dań składają się: kuchnia wigilijna, kuchnia włoska, kuchnia francuska;
co powinien zawierać bufet śniadaniowy, stół z przekąskami i stół z deserami
umieć:
poprawnie skomponować bufet tematyczny,
prawidłowo nakryć stół,
zestawić kolorystycznie elementy nakrycia (serwetki, obrus, dodatki)
wykorzystać wiedzę teoretyczną w praktyce

2. METODY NAUCZANIA:
a/ metoda projektów
b/ pogadanka
c/ praca samodzielna uczniów
  • indywidualna
  • grupowa
3. POMOCE DYDAKTYCZNE:
a/ pozycje książkowe:
  • " Stół pięknie nakryty "H. Tapper, Warszawa 1997
  • " Składanie serwetek. 80 pomysłów na pięknie nakryty stół " M.Muller,
  • " Obsługa ruchu turystycznego " pod red. Z. Kruczka, Kraków 2000,
  • " Żywienie w turystyce ", W. Grzesińska, D. Gajewska, Warszawa 1999,
b/ obrusy, serwetki, ozdoby, nakrycia stołowe,
c/ potrawy stanowiące temat projektu

4. CZAS TRWANIA - 2 tygodnie (sama prezentacja projektów 3 godz.)

5. Fazy metody projektów

  • zainicjowanie projektu
Nauczyciel określa dział programowy jakiego projekt ma dotyczyć, jest to "Planowanie koktajli i bankietów " i przeprowadza zajęcia wprowadzające rozdając materiały dostarczające ogólnej wiedzy o zadanym temacie oraz podając niezbędną literaturę.
  • wybór tematu projektu
Uczniowie dobierają się w grupy 6 osobowe i zgodnie z zainteresowaniami wybierają tematy:
1. Śniadania
2. Kuchnia francuska
3. Kuchnia włoska
4. Kuchnia wigilijna
5. Desery
6. Przekąski

Nauczyciel akceptuje zaproponowane przez uczniów tematy.

  • przygotowanie kontraktu
Nauczyciel indywidualnie z każdą grupą ustala zakres prac przy temacie projektu, podaje niezbędną literaturę, podaje termin prezentacji, sposób prezentacji i kryteria oceny projektu
  • plan projektu
Nauczyciel spotyka się z grupami na uzgodnionych wcześniej konsultacjach, koryguje błędy, odpowiada na pytania, rozwiązuje wątpliwości
  • projekt i jego prezentacja
Nauczyciel w terminie ustalonym z grupami (blok lekcyjny 3 godzinny) przekazuje wstępne informacje odnośnie sposobu i kolejności prezentacji, a także przypomina kryteria oceny projektu:

         1. ocena za sposób prezentacji (słowny)
         2. ocena za estetykę i zgodność merytoryczną

Uczniowie przygotowują swoje tematy do prezentacji, nakrywają stoły, przygotowują potrawy (czas ok. 1 godziny lekcyjnej)

Prezentacja projektu

Wybrana osoba z grupy 6 osobowej przedstawia zawartość ich stołu bankietowego, uzasadniając merytoryczną konieczność pojawienia się tam poszczególnych potraw, tworzy klimat i nastrój przekazu.(obrona projektu)
Po każdej prezentacji następuje komentarz nauczyciela analizujący zawartość poszczególnych stołów, korygujący błędy, zadający dodatkowe pytania
  • Ocena projektów
Nauczyciel wystawia oceny po dwie dla każdego zespołu, dyskusja, co udało się a co nie udało się zrealizować, jak układała się współpraca w grupie.

Dyskusję kończymy wspólnymi dywagacjami na temat:
Co dzisiejsze zajęcia zmienią w naszym codziennym życiu, jakie wnioski wyciągniemy z nich przy przygotowywaniu codziennych, świątecznych posiłków, czy tak staranie podany posiłek pociąga za sobą duży koszt, czy zajęcia te zmienią nasze nastawienie do "codziennej bylejakości i szarości życia..."

opracowała: mgr Bożena Węcka



Wyświetleń: 3729


Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione.