![]() | |||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||
Katalog Alicja Rogowska Biologia, Artykuły Choroba trzewna ? CeliakiaChoroba trzewna - celiakiaIstotą tej choroby jest nietolerancja glutenu - białka występującego w zbożach - zbudowanego z gliadyny i glutaminy. Proces chorobowy powoduje zniszczenie kosmków jelitowych i spłaszczenie błony śluzowej jelita, prowadząc do upośledzenia wchłaniania składników pokarmowych.Objawy tej choroby są następujące: - biegunka (dziecko oddaje kilka obfitych, półpłynnych silnie cuchnących stolców dziennie) - upośledzenie rozwoju fizycznego (dziecko przestaje rosnąć) - powiększenie się obwodu brzuch (wzdęcie na wskutek zwiększenia się ilości kału i fermentowania pokarmu w jelitach) - dziecko apatyczne, płaczliwe, łatwo się męczy Ponadto, często nietolerancja zwiększa się dając uczulenie na białko mleka krowiego, cukier mleczny, cukier buraczany. Podstawowym czynnikiem leczniczym jest dieta. Zasady diety: - wyeliminować produkty i przetwory z następujących zbóż: pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa jeżeli istnieje konieczność dodania mąki do potraw to używamy mąki: kukurydzianej, sojowej, ziemniaczanej. - zwiększyć ilość produktów zawierających pełnowartościowe białko zwierzęce tj. ryby, drób, mięso zwierząt rzeźnych, twaróg, jaja, mleko (jeżeli jest tolerowane przez dziecko), napoje mleczne fermentowane. - ograniczyć tłuszcz - zwiększyć podaż witamin, składników mineralnych, szczególnie wapnia i żelaza. - przy nietolerancji cukru buraczanego potrawy słodzić miodem. Sposób przyrządzania potraw: - potrawy przyrządza się metodą gotowania w wodzie i w parze, duszenia, bez obsmażania na tłuszczu, pieczenia w folii, w pergaminie. Podprawia się zawiesiną z mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej oraz mleka lub śmietanki ewentualnie wody. - warzywa i owoce podajemy gotowane lub w postaci drobnych surówek i soków. - Przyprawy łagodne - sól, kwasek cytrynowy, sok z cytryny, szczypiorek, pietruszka, koperek, cebula, wanilia, cynamon. Przykładowy jadłospis dla dzieci powyżej 1 roku życia
Kupując produkty należy zwracać uwagę na skład, wykluczając te które zawierają gluten. Produkty przeznaczone do żywienia dzieci z chorobą trzewną oznaczone są symbolem "przekreślonego kłosa" lub wyraźnym napisem "produkt bezglutenowy" (kisiele, makarony, kaszki, koncentraty, pieczywo).
Opracowanie: mgr Alicja Rogowska Wyświetleń: 1720
Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione. |