![]() |
![]() |
Katalog Małgorzata Piekaj Język polski, Ciekawostki Menu karczmy "Ostatni zajazd" na podstawie "Pana Tadeusza" Adama MickiewiczaKarczma "OSTATNI ZAJAZD" witaDANIA MIĘSNE:- Chołodziec Litewski - Bigos - Zrazy - Raki - Kurczęta - Kisiel - Pieczyste (pieczeń z różnych gatunków mięs) - Dziczyzna - comber WAZY - (zupy) - Kontuzy -bulion z kurczęta - Arkas - potrawa z mleka słodkiego - Chłodnik zabielany RYBY: - Łososie suche dunajeckie - Kawijary weneckie - Kawijary tureckie - Szczuki - Flądry - Karpie Ćwiki - Karpie szlachetne - Sekret kucharski - ryba nie krojona WĘDLINY: - Półgęski tłuste - Kumpia - wieprzowa szynka wędzona - Skrzydliki ozoru -płatki z języków zwierząt SAŁATKI WARZYWNE: (możliwość łączenia warzyw) - Kapusta - Marchew - Bób - Kukurydza - Buraki czerwone - Ogórki - Szparagi - Rydze świeże, solone WETY - (desery) - Arbuz - Winogrona - Brunele - śliwki - Legumina - Blemas - galaretka migdałowa NAPOJE: - Herbata - Kawa + śmietana - Mleko - Miód - Kompoty NAPOJE ALKOHOLOWE: - "Węgrzyn" - wino węgierskie - "Malaga" - wino hiszpańskie (deserowe) - "Lipiec" - miód lipowy - "Dębniak" - miód pitny - "Bernardynka" - nalewka ziołowa - Wódka - "Gold wasser" - wódka gdańska - Szampan - Tokaj - Ponch - Piwo - Gorące bielone śmietaną piwo z twarogiem ORGANIZUJEMY: - biesiady (wesela, chrzciny) - bankiety - lusztyk - gody - ucztowanie - zabawy - wieczerze - uczty przedsejmowe ZAPRASZAMY
Opracowanie: Małgorzata Piekaj Wyświetleń: 9317
Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione. |