Katalog
Adela Hiero Zawodowe, Sprawdziany i testyKonspekt lekcji - Technologia i towaroznawstwo - Magazynowanie towarów (test).
Technologia i towaroznawstwo - Magazynowanie towarów (test)
Test
Technologia i towaroznawstwo - Magazynowanie towarów
Klasa: III
Zadania na poziom P: 1, 2, 6, 9, 10, 11, 12 - łącznie punktów - 20
Zadania na poziom PP: 3, 4, 5, 7, 8 - łącznie punktów - 12
- Magazyn to:
- wyodrębniony teren, na którym przechowywane są towary;
- wyodrębniony teren, budynek lub pomieszczenie służące do przyjmowania, przechowywania i wydawania towarów;
- pomieszczenie, w którym przechowuje się różne towary.
- Biorąc pod uwagę funkcje jakie może pełnić magazyn zaproponuj odpowiedni typ magazynu do przechowywania poniżej podanych towarów:
- zboże .................................................................................................................................
- owoce ................................................................................................................................
- artykuły perfumeryjno-drogeryjne .....................................................................................
- herbata ..............................................................................................................................
- Poniżej podane zostały dwa zestawy towarów przechowywanych w magazynie. Określ dla każdego zestawu typ magazynu, biorąc pod uwagę przechowywany asortyment:
- masło, ser tylżycki, konserwy mięsne, mąka, kasze, makaron
.........................................................................................................................................
- kawa, koncentraty zup, cukierki, papier toaletowy, płyn do mycia naczyń
.........................................................................................................................................
- Jesteś właścicielem magazynu spożywczego, w którym przechowujesz świeże owoce i warzywa. Zaproponuj wyposażenie tego magazynu:
- urządzenia stałe......................................................................................................................
- urządzenia transportowe........................................................................................................
- urządzenia i narzędzia pomiarowe..........................................................................................
- Z poniżej podanych towarów wybierz przez podkreślenie te, które mogą być przechowywane obok pieczywa:
cukierki, papierosy, ryby, ser tylżycki, warzywa, mięso
- Obok poniżej podanych właściwości towarów powstałych na skutek zachodzących w nich przemian napisz, jakiego rodzaju przemiana zdecydowała o ukształtowaniu się takich właściwości? (fizyczna, chemiczna, biologiczna)
- korozja metali .........................................................................................................................
- porastanie ziarna zbóż ...........................................................................................................
- gorzknienie sera ......................................................................................................................
- zmniejszenie wytrzymałości tkanin ..........................................................................................
- kruszenie mięsa ........................................................................................................................
- zbrylanie się soli ........................................................................................................................
- Który z naturalnych czynników ma wpływ na niżej wymienione towary? (obok towaru napisz tylko jeden, najważniejszy twoim zdaniem czynnik)
- tkanina syntetyczna kolorowa .........................................................................................................
- przekrojone jabłko ...........................................................................................................................
- świeca...............................................................................................................................................
- Na jakie ubytki naturalne narażone są niżej wymienione towary?
- świeże owoce ..........................................................................................................................
- śmietana ..................................................................................................................................
- esencja migdałowa...................................................................................................................
- Do ubytków nadzwyczajnych zaliczamy:
- .....................................................................
- .....................................................................
- .....................................................................
- W zależności od właściwości i przeznaczenia towarów okres gwarancyjny dla towarów spożywczych określa się jako:
- .........................................................................................
- .........................................................................................
- .........................................................................................
- W przypadku towarów przemysłowych czas ich przechowywania określa się jako:
- ................................................, który jest:
- ...........................................................
- Dezynsekcja, to
.........................................................................................................................................
Opracowanie: Adela Hiero
Wyświetleń: 5025
Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione. |