Katalog

Adela Hiero
Zawodowe, Sprawdziany i testy

Konspekt lekcji - Technologia i towaroznawstwo - Magazynowanie towarów (test).

- n +

Technologia i towaroznawstwo - Magazynowanie towarów (test)
Test

Technologia i towaroznawstwo - Magazynowanie towarów

Klasa: III

Zadania na poziom P: 1, 2, 6, 9, 10, 11, 12 - łącznie punktów - 20
Zadania na poziom PP: 3, 4, 5, 7, 8 - łącznie punktów - 12

  1. Magazyn to:
    1. wyodrębniony teren, na którym przechowywane są towary;
    2. wyodrębniony teren, budynek lub pomieszczenie służące do przyjmowania, przechowywania i wydawania towarów;
    3. pomieszczenie, w którym przechowuje się różne towary.
  2. Biorąc pod uwagę funkcje jakie może pełnić magazyn zaproponuj odpowiedni typ magazynu do przechowywania poniżej podanych towarów:
    1. zboże .................................................................................................................................
    2. owoce ................................................................................................................................
    3. artykuły perfumeryjno-drogeryjne .....................................................................................
    4. herbata ..............................................................................................................................
  3. Poniżej podane zostały dwa zestawy towarów przechowywanych w magazynie. Określ dla każdego zestawu typ magazynu, biorąc pod uwagę przechowywany asortyment:
    1. masło, ser tylżycki, konserwy mięsne, mąka, kasze, makaron
      .........................................................................................................................................
    2. kawa, koncentraty zup, cukierki, papier toaletowy, płyn do mycia naczyń
      .........................................................................................................................................
  4. Jesteś właścicielem magazynu spożywczego, w którym przechowujesz świeże owoce i warzywa. Zaproponuj wyposażenie tego magazynu:
    1. urządzenia stałe......................................................................................................................
    2. urządzenia transportowe........................................................................................................
    3. urządzenia i narzędzia pomiarowe..........................................................................................
  5. Z poniżej podanych towarów wybierz przez podkreślenie te, które mogą być przechowywane obok pieczywa:
    cukierki, papierosy, ryby, ser tylżycki, warzywa, mięso
  6. Obok poniżej podanych właściwości towarów powstałych na skutek zachodzących w nich przemian napisz, jakiego rodzaju przemiana zdecydowała o ukształtowaniu się takich właściwości? (fizyczna, chemiczna, biologiczna)
    1. korozja metali .........................................................................................................................
    2. porastanie ziarna zbóż ...........................................................................................................
    3. gorzknienie sera ......................................................................................................................
    4. zmniejszenie wytrzymałości tkanin ..........................................................................................
    5. kruszenie mięsa ........................................................................................................................
    6. zbrylanie się soli ........................................................................................................................
  7. Który z naturalnych czynników ma wpływ na niżej wymienione towary? (obok towaru napisz tylko jeden, najważniejszy twoim zdaniem czynnik)
    1. tkanina syntetyczna kolorowa .........................................................................................................
    2. przekrojone jabłko ...........................................................................................................................
    3. świeca...............................................................................................................................................
  8. Na jakie ubytki naturalne narażone są niżej wymienione towary?
    1. świeże owoce ..........................................................................................................................
    2. śmietana ..................................................................................................................................
    3. esencja migdałowa...................................................................................................................
  9. Do ubytków nadzwyczajnych zaliczamy:
    1. .....................................................................
    2. .....................................................................
    3. .....................................................................
  10. W zależności od właściwości i przeznaczenia towarów okres gwarancyjny dla towarów spożywczych określa się jako:
    1. .........................................................................................
    2. .........................................................................................
    3. .........................................................................................
  11. W przypadku towarów przemysłowych czas ich przechowywania określa się jako:
    1. ................................................, który jest:
    2. ...........................................................
  12. Dezynsekcja, to
    .........................................................................................................................................

Opracowanie: Adela Hiero

Wyświetleń: 5025


Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione.