Katalog

Lilianna Chmura
Różne, Scenariusze

"Odżywiaj się zdrowo"+A25

- n +

Temat:

Odżywiaj się zdrowo.

Poziom nauczania, klasa, liczba jednostek lekcyjnych

klasa VI szkoły podstawowej, 45 minut

Cele nauczania

Cele ogólne:
  • rola jedzenia i związku istniejącego między bogatym w różne składniki pokarmem a zdrowiem człowieka,
  • całodzienny jadłospis ucznia klasy VI,
  • wyrabianie nawyków higienicznego trybu życia,
  • zachowanie czystości podczas wykonywania posiłków.
Cele operacyjne:

Uczeń potrafi:
  • wyjaśnić rolę głównych składników pokarmowych,
  • wymienić źródła składników pokarmowych,
  • ułożyć prawidłowy jadłospis ucznia klasy VI,
  • wykonać prostą sałatkę owocową, koktajl mleczny, kanapki.
Środki dydaktyczne

karty pracy, owoce (np. kiwi, mandarynka, pomarańcza, winogrono, gruszka), produkty na kanapki (np. chleb, masło, wędlina, żółty ser, sałata, ogórek), produkty na "napój życiodajny", noże, miseczki, talerze

Metody

pogadanka, praktycznego działania

Formy

praca zespołowa i praca w grupach

Przebieg lekcji


I Faza przygotowawcza
  1. Sprawy organizacyjno-porządkowe.
  2. Przedstawienie celów lekcji.
  3. Pogadanka o rola jedzenia i związku istniejącego między bogatym w różne składniki pokarmem a zdrowiem człowieka,
  4. Omówienie codziennego jadłospisu ucznia klasy VI
  5. Podział uczniów na grupy, wytypowanie liderów grup.
II Faza realizacji

Uczniowie otrzymują karty pracy, wykonują ulubione potrawy. Nauczyciel zwraca uwagę na przestrzeganie higieny podczas przygotowywania dań.

III Faza podsumowująca
  1. Prezentacja wykonanych przez grupy pokarmów.
  2. Wspólna degustacja wykonanych potraw.





KARTA PRACY
grupa I

"Odżywiaj się zdrowo!"

1. Wykonajcie z przyniesionych z domu produktów sałatkę owocową.

2. Jakie wartości odżywcze ma wasza potrawa?

3. Nakryjcie ładnie stół i przygotujcie sałatkę do degustacji.


PAMIĘTAJCIE O ZACHOWANIU CZYSTOŚCI PODCZAS PRZYGOTOWYWANIA POSIŁKU!!!


           






KARTA PRACY
grupa II

"Odżywiaj się zdrowo!"

1. Wykonajcie z przyniesionych z domu produktów kanapki.

2. Jakie wartości odżywcze ma wasza potrawa?

3. Nakryjcie ładnie stół i przygotujcie kanapki do degustacji.

PAMIĘTAJCIE O ZACHOWANIU CZYSTOŚCI PODCZAS PRZYGOTOWYWANIA POSIŁKU!!!







KARTA PRACY
grupa III

"Odżywiaj się zdrowo!"

4. Wykonajcie z przyniesionych z domu produktów "życiodajny napój".

5. Jakie wartości odżywcze ma wasz napój?

6. Nakryjcie ładnie stół i przygotujcie napój do degustacji.

PAMIĘTAJCIE O ZACHOWANIU CZYSTOŚCI PODCZAS PRZYGOTOWYWANIA POSIŁKU!!!


Opracowanie: Lilianna Chmura

Wyświetleń: 3025


Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione.