![]() |
![]() |
Katalog Ewa Ancerowicz, 2010-05-06 Ząbkowice Śląskie Zawodowe, Sprawdziany i testy Dietetyka - żywienie w chorobach żołądka i jelit.DIETETYKA – żywienie w chorobach żołądka, jelit, trzustki i wątroby Uzupełnij tekst pojęciami z zestawu terminów podanych poniżej 1.Biegunka to stan, w którym dochodzi do zwiększenia …....................., płynności i ….................. objętości wypróżnień w stosunku do normy. 2.Częste i obfite wypróżnienia płynnych stolców prowadzą do znacznej utraty wody i …........................ . 3.Ze względu na czas trwania biegunki możemy podzielić na …................. i …...................... . 4.Biegunki przewlekłe trwają dłużej niż …......................... . 5.Biegunka jest …..................................................... i aby ją skutecznie leczyć ważne jest ustalenie przyczyny jej powstawania. Częstość, 4 dni, dieta, długi, 2 tygodnie, 21 dni, elektrolit, gęstość, krótki, objaw choroby, objętość, ostry, przewlekły, patogen, zatrucie pokarmowe. Wybierz właściwą odpowiedź: 1.W żywieniu chorych z biegunką należy: a. zmniejszyć ilość podawanych płynów, aby nie zwiększać płynności stolca. b. zwiększyć ilość płynów c. podawać tyle płynów na ile chory ma ochotę, ale pamiętać o dostarczeniu w posiłkach wszystkich składników pokarmowych. 2.Z diety w biegunce należy wykluczyć: a. polędwicę wołową, twaróg b. jabłka, banany, marchew, c. pieczywo razowe 3.Chorym w zaparciach atonicznych zaleca się dietę: a. lekkostrawną, b. łatwo strawną z ograniczeniem tłuszczu, c. bogatorasztkową 4.Na skutek anomalii anatomicznych jelita grubego dochodzi do zaparć: a. na tle organicznym b. czynnościowych, c. spastycznych 5.Podczas leczenia zaparć należy: a. zmniejszyć aktywność fizyczną, ponieważ siedzący tryb życia wzmaga aktywność jelit b. zwiększyć ilości wypijanych płynów, c. zwiększyć ilość kakao, czekolady, czarnych jagód w posiłkach 6.Żywienie w przewlekłym zapaleniu trzustki oparte jest na diecie: a. bogatoresztkowej b. lekkostrawnej z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żolądkowego c. lekkostrawnej z ograniczeniem tłuszczu. 7.Przy sporządzaniu potraw w żywieniu chorych z zapaleniem trzustki wykorzystać można: a. tylko gotowanie na parze b. techniki dozwolone w diecie lekkostrawnej c. wszystkie techniki sporządzania potraw 8.W żywieniu chorych w okresie rekonwalescencji po WZW nie należy podawać: a. potraw smażonych i pieczonych b. pieczywa czerstwego z niskiego przemiału c. zup na wywarach warzywnych podprawianych podprawą zacieraną 9.Chorobę wrzodową mogą wywoływać bakterie: a. Shigella b. Helikobakter pyliori c. Escherichia coli Prawda czy fałsz? 1.Wrzód trawienny to ubytek błony śluzowej żołądka lub dwunastnicy. …............................................ 2.Postępowanie dietetyczne w chorobie wrzodowej jest wystarczającym sposobem na wyleczenie wrzodów. …................................................... 3.Biegunka wywołana przez Clostridium difficile może wystąpić po leczeniu antybiotykami. ….............................................................. 4.Warzywa i owoce zawierające garbniki i pektyny (np. marchew, czarna jagoda) mogą zmniejszać nasilenie biegunki. …........................................................ 5.W profilaktyce zaparć należy stosować dietę ubogoresztkową. …............................................................ 6.Zaparcie atoniczne spowodowane jest zmniejszeniem napięcia ścian jelit. …......................................................... 7.Wartość energetyczna diety w przewlekłym zapaleniu trzustki powinna być obniżona w stosunku do normy w celu odciążenia układu trawiennego. …............................................................ 8.Leczenie zapalenia trzustki wymaga całkowitego zakazu spożywania alkoholu za wyjątkiem piwa, które w ilości do 0,3l (tzw. małe ) jest nieszkodliwe. …....................................................... 9.Ze względu na skłonność osób z marskością wątroby do wzdęć i biegunek należy włączyć do diety produkty bogate w błonnik. …...................................................... ODPOWIEDZI Uzupełnij tekst częstość, objętość, elektrolit, ostry, przewlekły, 2 tygodnie, objaw choroby. Wybierz właściwą odpowiedź 1b, 2c, 3c, 4a, 5b, 6c, 7b, 8a, 9b. Prawda czy fałsz? 1 tak, 2 nie, 3 tak, 4 tak, 5 nie, 6 tak, 7 nie, 8 nie, 9 nie Wyświetleń: 3296
Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione. |