![]() |
![]() |
Katalog Ewa Ancerowicz, 2010-10-13 Ząbkowice Śląskie Zawodowe, Sprawdziany i testy Test wartość odżywcza ZSZWARTOŚĆ ODŻYWCZA ŻYWNOŚCI – ZSZ kucharz małej gastronomii 1. Wartość odżywcza żywności, definiowana jako przydatność produktów do pokrycia potrzeb organizmu, zależy od: a) Zawartości i przyswajalności składników odżywczych b) Pochodzenia produktów c) Stopnia przetworzenia surowców 2. Przy podziale produktów spożywczych na 12 grup jako kryterium podziału przyjęto: a) Podobny koszt b) Pochodzenie c) Podobną wartość odżywczą 3. Do produktów zbożowych nie zaliczamy: a) Płatków ryżowych i kukurydzianych b) Bułki słodkiej z serem c) Pieczywa chrupkiego 4. Produkty zbożowe są grupą produktów bogatych w: a) Białko i witaminy z grupy B b) Białko i węglowodany c) Węglowodany i witaminy z grupy B 5. Największa ilość białka znajduje się w: a) Mleku b) Fasoli c) Ziemniakach 6. Wskaż produkty bogate w NNKT a) Oliwa z oliwek, masło b) Oliwa z oliwek, makrela c) Słonina , masło 7. Truskawki, porzeczki i brokuły są bogate w: a) Witaminy z grupy B i potas b) Witaminę A c) Witaminę C 8. Wskaż produkt zawierający białko o najwyższej wartości odżywczej: a) Ziemniaki b) Fasola „Jaś” c) Kasza gryczana 9. Napoje mleczne fermentowane dostarczają organizmowi: a) Laktozy i białka b) Białka i wapnia c) Soli mineralnych i witamin z grupy 10. Największą ilość wapnia zawierają: a) Ser twarogowy i jogurt wiśniowy b) Ser brie i ser salami c) Filety z dorsza 11. Produkty mleczne są ubogie w: a) Witaminy z grupy B i tłuszcze b) Witaminę C i żelazo c) Białka o wysokiej wartości odżywczej 12. Tłuszcz znajdujący się w jajach zawiera duże ilości: a) NNKT b) Cholesterolu c) Białka 13. Najlepsze źródło witaminy C to: a) Jaja i cytryny b) Kapusta włoska i maliny c) Marchew i brzoskwinie 14. Suche nasiona roślin strączkowych są bogatym źródłem: a) Białka i węglowodanów b) Tłuszczu i witaminy C c) Składników mineralnych i witamin Punktacja: 0-7 ndst, 8-9 dop, 10-11 dost, 12-13 db, 14 bdb Wyświetleń: 3904
Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione. |