Katalog

Ewa Ancerowicz, 2010-10-13
Ząbkowice Śląskie

Zawodowe, Sprawdziany i testy

Test wartość odżywcza ZSZ

- n +

WARTOŚĆ ODŻYWCZA ŻYWNOŚCI – ZSZ kucharz małej gastronomii
1. Wartość odżywcza żywności, definiowana jako przydatność produktów do pokrycia potrzeb organizmu, zależy od:
a) Zawartości i przyswajalności składników odżywczych
b) Pochodzenia produktów
c) Stopnia przetworzenia surowców

2. Przy podziale produktów spożywczych na 12 grup jako kryterium podziału przyjęto:
a) Podobny koszt
b) Pochodzenie
c) Podobną wartość odżywczą

3. Do produktów zbożowych nie zaliczamy:
a) Płatków ryżowych i kukurydzianych
b) Bułki słodkiej z serem
c) Pieczywa chrupkiego

4. Produkty zbożowe są grupą produktów bogatych w:
a) Białko i witaminy z grupy B
b) Białko i węglowodany
c) Węglowodany i witaminy z grupy B

5. Największa ilość białka znajduje się w:
a) Mleku
b) Fasoli
c) Ziemniakach

6. Wskaż produkty bogate w NNKT
a) Oliwa z oliwek, masło
b) Oliwa z oliwek, makrela
c) Słonina , masło

7. Truskawki, porzeczki i brokuły są bogate w:
a) Witaminy z grupy B i potas
b) Witaminę A
c) Witaminę C



8. Wskaż produkt zawierający białko o najwyższej wartości odżywczej:
a) Ziemniaki
b) Fasola „Jaś”
c) Kasza gryczana

9. Napoje mleczne fermentowane dostarczają organizmowi:
a) Laktozy i białka
b) Białka i wapnia
c) Soli mineralnych i witamin z grupy

10. Największą ilość wapnia zawierają:
a) Ser twarogowy i jogurt wiśniowy
b) Ser brie i ser salami
c) Filety z dorsza

11. Produkty mleczne są ubogie w:
a) Witaminy z grupy B i tłuszcze
b) Witaminę C i żelazo
c) Białka o wysokiej wartości odżywczej

12. Tłuszcz znajdujący się w jajach zawiera duże ilości:
a) NNKT
b) Cholesterolu
c) Białka

13. Najlepsze źródło witaminy C to:
a) Jaja i cytryny
b) Kapusta włoska i maliny
c) Marchew i brzoskwinie

14. Suche nasiona roślin strączkowych są bogatym źródłem:
a) Białka i węglowodanów
b) Tłuszczu i witaminy C
c) Składników mineralnych i witamin


Punktacja: 0-7 ndst, 8-9 dop, 10-11 dost, 12-13 db, 14 bdb
Wyświetleń: 3904


Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione.