![]() |
![]() |
Katalog Agata Wojdyńska-Zellek, 2011-01-23 Golina Chemia, Konkursy Konknurs o zdrowym odżywianiu dla gimnazjumKonkurs jest sprawdzeniem wiedzy gimnazjalistów nt. zdrowego odżywiania. SZKOLNY KONKURS WIEDZY O ZDROWYM ODŻYWIANIU Przed Tobą 19 pytań i maksymalnie 31 punktów do zdobycia. Każde pytanie zamknięte zawiera TYLKO JEDNĄ odpowiedź poprawną. Wybraną odpowiedź zaznacz znaczkiem „X”. Czas na rozwiązanie testu – to 45 minut. POWODZENIA. 1. Młodzież, która świadomie rezygnuje z posiłków może spodziewać się skutków ubocznych niedożywienia, które objawiają się: /1p/ A spadkiem masy ciała, polepszeniem się odporności organizmu, B ogólnym osłabieniem ,brakiem koncentracji, próchnicą, wypadaniem włosów, spadkiem masy ciała, C spadkiem masy ciała, piękną rumianą cerą, zdrowymi włosami. 2. Ile posiłków dziennie powinien spożywać uczeń? /1p/ A 3 posiłki (śniadanie, obiad, kolację), B 2 posiłki (obiad, kolację), C 5 posiłków (I śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek, kolację). 3.Do odpowiednich grup składników pokarmowych przyporządkuj litery a-g /3p/ BUDULCOWE ENERGETYCZNE REGULUJĄCE a.węglowodany, b. tłuszcze, c. białka, d. witaminy, e. NNKT, f. minerały (Fe, Ca, Mg…), g. błonnik. 4. Czy prawdą jest twierdzenie, że białko – kolagen jest materiałem budulcowym kości? /1p/ A Tak, nadaje jej elastyczność i wytrzymałość, B Nie, ponieważ jest nim wapń. 5. Głównym źródłem białka w pożywieniu mogą być: /1p/ A masło, miód, jabłko, sałata, chleb B mięso, ryby, fasola, jaja, twarożek, C makaron, ryż, miód, banany 6. Woda jest bardzo ważnym składnikiem żywienia człowieka. Bez jedzenia nasz organizm może przetrwać nawet kilka tygodni, a bez wody najwyżej 5 – 10 dni. Podaj 2 funkcje wody w organizmie człowieka. /1p/ ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… 7. Ile wody dziennie powinien wypijać każdy człowiek, w postaci płynów? /1p/ A 1 litr, B 0,5 litry, C 2 litra, D 3 litry. 8. Najlepszym (najzdrowszym) sposobem gaszenia pragnienia jest picie: /1p/ A herbaty lub kawy, B soków owocowych, C wody mineralnej, niegazowanej, 9. Czy picie płynów podczas posiłków ma wpływ na trawienie pokarmu? /1p/ A tak, ponieważ zmniejsza to stężenie enzymów trawiennych, B nie, ponieważ dobrze rozpuszcza się jedzenie. C nie ma to żadnego znaczenia. 10. Które produkty spożywcze mogą powodować usuwanie wody z organizmu i w nadmiarze odwodnienie? /1p/ A napoje gazowane, B owoce i warzywa, C woda mineralna niegazowana, D kawa i herbata. 11. Błonnik jest cennym składnikiem pożywienia, który należy do grupy: /1p/ A białek, B cukrów prostych, C cukrów złożonych, D tłuszczów. 12. Podaj 2 funkcje błonnika, jako składnika pokarmowego. /1p/ ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… 13. Źródłem błonnika w produktach spożywczych są: /1p/ A biały ryż, ziemniaki, mięso, jaja, B ciemny ryż, kasza, płatki owsiane, fasola, owoce, C ciemny ryż, ser, szynka, jaja. 14. NNKT, to /1p/ A niezbędne nasycone kwasy tłuszczowe, B niezbędne niskosolone kwasy tłuszczowe C niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, 15. Wiadome jest, że w tłuszczach pochodzenia zwierzęcego występuje cholesterol, który ma działanie miażdzycorodne. Która grupa produktów wymieniona poniżej obfituje w cholesterol? /1p/ A warzywa, cytrusy, chleb razowy, szynka z indyka, B makarony, ryż, kasza, miód, ziemniaki, chleb pszenny, C jaja, kaszanka, masło, smalec, tłuste mięso wieprzowe, D jogurt naturalny, mleko, rośliny strączkowe, margaryna. 16. Stwierdzono, że NNKT mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego, w tym mózgu. Spożywając je lepiej zapamiętujemy informacje i koncentrujemy się, lepiej funkcjonuje też nasz wzrok. Jakie produkty wymienione niżej zawierają NNKT? /1p/ A jaja, majonez, makarony, kasze, B owoce, warzywa, mięso drobiowe, mleko i jego przetwory, C ryby (zwłaszcza tłuste), orzechy, pestki słonecznika, oleje roślinne, D czekolada (zwłaszcza gorzka), jogurty, sery, płatki owsiane. 17. Połącz w pary składnik mineralny z pełnioną funkcją. W miejsce kropek wpisz wybraną literę. /4p/ Składnik mineralny:1. Jod, 2. Żelazo, 3. Cynk, 4. Wapń Pełniona funkcja a. Podstawowy budulec kości, utrzymuje prawidłową pracę serca i jest niezbędny w procesie przyswajania żelaza. Do jego przyswajania niezbędna jest wit. D b. Przyspiesza gojenie się ran, wpływa korzystnie na wzrost i sprawność umysłową, pomaga w leczeniu niepłodności. c. Warunkuje prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, u dzieci powoduje prawidłowy rozwój mózgu, d. Wspomaga układ immunologiczny, jest podstawowym składnikiem hemoglobiny. Do jego przyswajania potrzebna jest wit.C 1 ……………… 2 …………….. 3 ……………… 4 ………………. 18. Przeczytaj tekst i napisz, jaki składnik pożywienia jest opisany. /1p/ Bez niego nie jest możliwa prawidłowa praca przewodu pokarmowego (powoduje przesuwanie się trawionego pokarmu w jelitach, zapobiega jego zaleganiu i gniciu). Ma ogromne znaczenie w zapobieganiu takim chorobom cywilizacyjnym jak: miażdżyca, nowotwory jelita, nadwaga i otyłość. Opisany składnik pokarmowy to: ………………………………….. KARTA ODPOWIEDZI pytanie odpowiedź 1. B 2. C 3.budulcowe (c,f)energetyczne (a,b)regulujące (d,e,g) 4. A 5. B 6.Sugerowane odpowiedzi: stanowi środowisko do przebiegu wszystkich procesów życiowych, jest uniwersalnym rozpuszczalnikiem, niezbędna do prawidłowego trawienia i wchłaniania pokarmu w przewodzie pokarmowym, transportuje składniki odżywcze i metabolity, utrzymuje stałą temperaturę ciała, bierze udział w termoregulacji…. 7. C 8. C 9. A 10. D 11. C 12.Sugerowane odpowiedzi: pomaga w przesuwaniu pokarmu w jelitach, zapobiega jego zaleganiu i gniciu, zapobiega chorobom, tj. nadwaga, miażdżyca, choroby j, grubego…… 13. B 14. C 15. C 16. C 17. 1. c 2. d 3. b 4. a 18. błonnik Wyświetleń: 8505
Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione. |