Katalog

Agata Wojdyńska-Zellek, 2011-01-23
Golina

Chemia, Konkursy

Konknurs o zdrowym odżywianiu dla gimnazjum

- n +

Konkurs jest sprawdzeniem wiedzy gimnazjalistów nt. zdrowego odżywiania.

SZKOLNY KONKURS WIEDZY O ZDROWYM ODŻYWIANIU

Przed Tobą 19 pytań i maksymalnie 31 punktów do zdobycia. Każde pytanie zamknięte zawiera TYLKO JEDNĄ odpowiedź poprawną. Wybraną odpowiedź zaznacz znaczkiem „X”. Czas na rozwiązanie testu – to 45 minut.
POWODZENIA.

1. Młodzież, która świadomie rezygnuje z posiłków może spodziewać się skutków ubocznych niedożywienia, które objawiają się: /1p/
A spadkiem masy ciała, polepszeniem się odporności organizmu,
B ogólnym osłabieniem ,brakiem koncentracji, próchnicą, wypadaniem włosów, spadkiem masy ciała,
C spadkiem masy ciała, piękną rumianą cerą, zdrowymi włosami.

2. Ile posiłków dziennie powinien spożywać uczeń? /1p/
A 3 posiłki (śniadanie, obiad, kolację),
B 2 posiłki (obiad, kolację),
C 5 posiłków (I śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek, kolację).

3.Do odpowiednich grup składników pokarmowych przyporządkuj litery a-g /3p/

BUDULCOWE
ENERGETYCZNE
REGULUJĄCE

a.węglowodany, b. tłuszcze, c. białka, d. witaminy, e. NNKT, f. minerały (Fe, Ca, Mg…), g. błonnik.

4. Czy prawdą jest twierdzenie, że białko – kolagen jest materiałem budulcowym kości? /1p/
A Tak, nadaje jej elastyczność i wytrzymałość,
B Nie, ponieważ jest nim wapń.

5. Głównym źródłem białka w pożywieniu mogą być: /1p/
A masło, miód, jabłko, sałata, chleb
B mięso, ryby, fasola, jaja, twarożek,
C makaron, ryż, miód, banany

6. Woda jest bardzo ważnym składnikiem żywienia człowieka. Bez jedzenia nasz organizm może przetrwać nawet kilka tygodni, a bez wody najwyżej 5 – 10 dni. Podaj 2 funkcje wody w organizmie człowieka. /1p/
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

7. Ile wody dziennie powinien wypijać każdy człowiek, w postaci płynów? /1p/
A 1 litr,
B 0,5 litry,
C 2 litra,
D 3 litry.

8. Najlepszym (najzdrowszym) sposobem gaszenia pragnienia jest picie: /1p/
A herbaty lub kawy,
B soków owocowych,
C wody mineralnej, niegazowanej,
9. Czy picie płynów podczas posiłków ma wpływ na trawienie pokarmu? /1p/
A tak, ponieważ zmniejsza to stężenie enzymów trawiennych,
B nie, ponieważ dobrze rozpuszcza się jedzenie.
C nie ma to żadnego znaczenia.


10. Które produkty spożywcze mogą powodować usuwanie wody z organizmu i w nadmiarze odwodnienie? /1p/
A napoje gazowane,
B owoce i warzywa,
C woda mineralna niegazowana,
D kawa i herbata.

11. Błonnik jest cennym składnikiem pożywienia, który należy do grupy: /1p/
A białek,
B cukrów prostych,
C cukrów złożonych,
D tłuszczów.

12. Podaj 2 funkcje błonnika, jako składnika pokarmowego. /1p/
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

13. Źródłem błonnika w produktach spożywczych są: /1p/
A biały ryż, ziemniaki, mięso, jaja,
B ciemny ryż, kasza, płatki owsiane, fasola, owoce,
C ciemny ryż, ser, szynka, jaja.

14. NNKT, to /1p/
A niezbędne nasycone kwasy tłuszczowe,
B niezbędne niskosolone kwasy tłuszczowe
C niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe,

15. Wiadome jest, że w tłuszczach pochodzenia zwierzęcego występuje cholesterol, który ma działanie miażdzycorodne. Która grupa produktów wymieniona poniżej obfituje w cholesterol? /1p/
A warzywa, cytrusy, chleb razowy, szynka z indyka,
B makarony, ryż, kasza, miód, ziemniaki, chleb pszenny,
C jaja, kaszanka, masło, smalec, tłuste mięso wieprzowe,
D jogurt naturalny, mleko, rośliny strączkowe, margaryna.

16. Stwierdzono, że NNKT mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego, w tym mózgu. Spożywając je lepiej zapamiętujemy informacje i koncentrujemy się, lepiej funkcjonuje też nasz wzrok. Jakie produkty wymienione niżej zawierają NNKT? /1p/
A jaja, majonez, makarony, kasze,
B owoce, warzywa, mięso drobiowe, mleko i jego przetwory,
C ryby (zwłaszcza tłuste), orzechy, pestki słonecznika, oleje roślinne,
D czekolada (zwłaszcza gorzka), jogurty, sery, płatki owsiane.

17. Połącz w pary składnik mineralny z pełnioną funkcją. W miejsce kropek wpisz wybraną literę. /4p/

Składnik mineralny:1. Jod, 2. Żelazo, 3. Cynk, 4. Wapń
Pełniona funkcja
a. Podstawowy budulec kości, utrzymuje prawidłową pracę serca i jest niezbędny w procesie przyswajania żelaza. Do jego przyswajania niezbędna jest wit. D
b. Przyspiesza gojenie się ran, wpływa korzystnie na wzrost i sprawność umysłową, pomaga w leczeniu niepłodności.
c. Warunkuje prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, u dzieci powoduje prawidłowy rozwój mózgu,
d. Wspomaga układ immunologiczny, jest podstawowym składnikiem hemoglobiny. Do jego przyswajania potrzebna jest wit.C

1 ……………… 2 …………….. 3 ……………… 4 ……………….


18. Przeczytaj tekst i napisz, jaki składnik pożywienia jest opisany. /1p/
Bez niego nie jest możliwa prawidłowa praca przewodu pokarmowego (powoduje przesuwanie się trawionego pokarmu w jelitach, zapobiega jego zaleganiu i gniciu). Ma ogromne znaczenie w zapobieganiu takim chorobom cywilizacyjnym jak: miażdżyca, nowotwory jelita, nadwaga i otyłość.

Opisany składnik pokarmowy to: …………………………………..


KARTA ODPOWIEDZI

pytanie odpowiedź
1. B
2. C
3.budulcowe (c,f)energetyczne (a,b)regulujące (d,e,g)
4. A
5. B
6.Sugerowane odpowiedzi: stanowi środowisko do przebiegu wszystkich procesów życiowych, jest uniwersalnym rozpuszczalnikiem, niezbędna do prawidłowego trawienia i wchłaniania pokarmu w przewodzie pokarmowym, transportuje składniki odżywcze i metabolity, utrzymuje stałą temperaturę ciała, bierze udział w termoregulacji….
7. C
8. C
9. A
10. D
11. C
12.Sugerowane odpowiedzi: pomaga w przesuwaniu pokarmu w jelitach, zapobiega jego zaleganiu i gniciu, zapobiega chorobom, tj. nadwaga, miażdżyca, choroby j, grubego……
13. B
14. C
15. C
16. C
17. 1. c 2. d 3. b 4. a
18. błonnik


Wyświetleń: 8505


Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione.