![]() |
![]() |
Katalog Ewa Ancerowicz, 2012-05-14 Ząbkowice Śląskie Zawodowe, Sprawdziany i testy Olimpiada Wiedzy o Żywności i Żywieniu - etap szkolny OLIMPIADA WIEDZY O ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIU ETAP SZKOLNY Uzupełnij tekst pojęciami z zestawu terminów umieszczonych poniżej 1. Pochodzące z greckiego słowo dieta oznacza sposób żywienia uwzględniający odpowiedni dobór produktów pod względem ……………… i …………….. oraz urozmaicenia posiłków. 2. Żywienie dietetyczne jest modyfikacją ………………………………………… , ma dla ludzi chorych znaczenie ……………………. i …………………………. . 3. Dieta ma przede wszystkim ……………………. chory narząd, pokrywać zwiększone zapotrzebowanie na ……………………………….. , które na skutek choroby organizm utracił. 4. Modyfikację żywienia podstawowego przeprowadza się przez dobór odpowiednich ……………………………………….. i …………………………… . 5. Ilość energii i niezbędnych składników odżywczych w przeliczeniu na jedną osobę, które powinny dostarczone w codziennym pożywieniu, w celu zapewnienia prawidłowego rozwoju fizycznego i psychicznego nazywamy …………………………………… . Anabolizm, bezpieczny poziom spożycia, białko, bilans energetyczny, dieta łatwo strawna, grupy produktów, ilość, jakość, leczenie, normy żywienia, oszczędzanie, produkty, profilaktyka, składniki odżywcze, skrobia, technika kulinarna, wielkość, zalecane spożycie, zapotrzebowanie energetyczne, żywienie podstawowe. Wybierz właściwą odpowiedź 1. Niezalecany sposób zagęszczania potraw dietetycznych to podprawianie a. Zasmażką b. Zawiesiną c. Przez oprószanie d. Podprawą zacieraną 2. Zupa zalecana w diecie lekkostrawnej to a. Krupnik z ryżem b. Krupnik z kaszą jęczmienną c. Kapuśniak z kiszonej kapusty d. Kapuśniak ze słodkiej kapusty 3. W diecie lekkostrawnej do potraw z mięsa ma zastosowanie sos a. Cebulowy b. Grzybowy c. Pieczarkowy d. Potrawkowy 4. Produkt zabroniony w diecie niskosodowej to a. Kefir b. Maślanka c. Ser topiony d. Ser twarogowy 5. Wskaż przyprawy zalecane w diecie lekkostrawnej a. Majeranek, koperek, estragon b. Papryka, pieprz ziołowy, czosnek c. Cebula, pieprz, ziele angielskie d. Liść laurowy, ocet winny, chili 6. Wskaż potrawę, która zawiera białko niepełnowartościowe a. Jajecznica na pomidorach b. Lane kluski na mleku c. Mus z kaszy manny d. Flaki wolowe 7. Choremu z wysokim poziomem cholesterolu we krwi nie zaleca się spożywać a. Podrobów b. Grzybów c. Dziczyzny d. Warzyw kapustnych 8. Potrawa zalecana chorym z otyłością to a. Polędwica wołowa smażona na ruszcie b. Polędwiczki wieprzowe smażone saute c. Polędwica wołowa smażona saute d. Polędwiczki wieprzowe pieczone 9. Do sporządzania potraw w diecie niskobiałkowej niezbędnym urządzeniem jest a. Grill b. Waga c. Mikser d. Naczynie do gotowania na parze 10. Do sporządzania zup zalecanych w diecie oszczędzającej wykorzystasz wywar a. Jarski b. Z kości c. Z mięsa d. Mięsno-warzywny 11. Wskaż produkt zawierający najwięcej błonnika a. Kasza manna b. Mąka tortowa c. Kasza gryczana d. Mąka krupczatka 12. Wskaż produkt o działaniu odkwaszającym a. Buraki b. Ryż brązowy c. Mięso wołowe d. Kasza gryczana 13. Wskaż potrawę z ryb, która ma zastosowanie w diecie niskoenergetycznej a. Łosoś pieczony b. Węgorz w galarecie c. Dorsz duszony w warzywach d. Karp zapiekany pod beszamelem 14. W celiakii zabronione jest spożywanie a. Mięsa b. Nabiału c. Pieczywa pszennego d. Wszystkich produktów zbożowych 15. W diecie niskobłonnikowej ma zastosowanie mąka a. Typ 400 b. Typ 1600 c. Typ 2000 d. Typ 2400 16. Wskaż potrawę ciężkostrawną a. Frytki b. Ziemniaki puree c. Ziemniaki pieczone d. Młode ziemniaki z wody 17. Wskaż produkt zawierający w 100g najwięcej cholesterolu a. Ryby morskie b. Mięso wołowe c. Mięso drobiowe d. Podroby wieprzowe 18. Przy nadciśnieniu tętniczym zaleca się spożywanie produktów zawierających a. Kwas foliowy b. Kwas askorbinowy c. Nasycone kwasy tłuszczowe d. Nienasycone kwasy tłuszczowe 19. W diecie oszczędzającej należy ograniczyć spożycie a. Tłustych serów b. Grubych kasz c. Chudego mięsa d. Tłustych ryb 20. Osoby chore na cukrzycę powinny ograniczyć spożycie a. Makaronów i kasz b. Białka zwierzęcego c. Tłuszczów roślinnych d. Napojów owocowych słodzonych aspartamem 21. Do zestalenia deserów w diecie niskobiałkowej użyjesz a. Żółtek b. Żelatyny c. Mąki pszennej d. Mąki ziemniaczanej 22. Przy nietolerancji laktozy niewskazane jest spożywanie a. Mleka słodkiego b. Serów twarogowych c. Serów podpuszczkowych d. Napojów mlecznych fermentowanych 23. Cechy diety niskoenergetycznej to a. Niska zawartość białka i tłuszczu b. Wysoka zawartość białka i niska zawartość tłuszczu c. Niska zawartość białka i wysoka zawartość cukrów złożonych d. Wysoka zawartość cukrów złożonych i wysoka zawartość białka 24. Produktami niewskazanymi w żywieniu osób starszych są a. Jogurty light b. Grzyby marynowane c. Wyroby z mięsa indyka d. Pasteryzowane soki owocowe 25. Zwiększona ilość błonnika występuje w diecie a. Lekkostrawnej b. Ubogo białkowej c. Niskotłuszczowej d. Bogato resztkowej 26. Mięso wołowe zawiera 10mg żelaza w 100g produktu. Ile należy spożyć mięsa wołowego, aby pokryć dobowe zapotrzebowanie człowieka na żelazo, wynoszące 12mg? a. 50g b. 120g c. 1200g d. 200g 27. Pojawienie się objawów rumienia lombardzkiego (pelagry) jest wywołane a. Niedoborem witaminy A w diecie b. Niedoborem witaminy PP w diecie c. Nadmiarem witaminy A w diecie d. Nadmiarem witaminy PP w diecie 28. W diecie niskobiałkowej makaron 6-jajeczny, stanowiący dodatek do zup, zastępuje się a. Kluseczkami francuskimi b. Groszkiem ptysiowym c. Kluskami lanymi d. Ziemniakami 29. Zalecaną techniką obróbki cieplnej do sporządzania potraw dietetycznych jest a. Pieczenie na rożnie b. Duszenie c. Smażenie w głębokim tłuszczu d. Gotowanie w wodzie i parze wodnej 30. Wskaż produkt, po którego spożyciu najszybciej wzrośnie poziom glukozy we krwi Produkt Indeks glikemiczny Chleb razowy Banan Baton Mars Frytki 50% 65% 70% 95% a. Banan b. Frytki c. Baton Mars d. Chleb razowy Prawda czy fałsz? 1. Do układu pokarmowego zaliczamy: jamę ustną, gardło, przełyk, tchawicę, żołądek, jelito cienkie, jelito grube oraz ślinianki, wątrobę i trzustkę a. Prawda b. Fałsz 2. Całkowita długość przewodu pokarmowego dorosłego człowieka wynosi około 7m. a. Prawda b. Fałsz 3. Ślina wydzielana w ilości ok. 1,5l na dobę zawiera enzymy trawiące węglowodany – mucynę, trypsynę i lipazę ślinową. a. Prawda b. Fałsz 4. Kwas solny, będący składnikiem soku żołądkowego, niszczy większość drobnoustrojów przedostających się z pokarmem do żołądka, denaturuje białko i stwarza dogodne środowisko do działania pepsyny. a. Prawda b. Fałsz 5. W jelicie cienkim wyróżniane są odcinki: dwunastnica, jelito kręte, okrężnica. a. Prawda b. Fałsz 6. Trypsyna, chymotrypsyna, elastaza, karboksypeptydaza to enzymy dostarczane do dwunastnicy przez z sokiem trzustkowym. a. Prawda b. Fałsz 7. W dwunastnicy treść pokarmowa zmienia odczyn z silnie kwaśnego na lekko zasadowy. a. Prawda b. Fałsz 8. Rolą żółci w procesie trawienia jest emulgacja tłuszczu. a. Prawda b. Fałsz 9. Wchłanianie końcowych produktów trawienia składników pokarmowych odbywa się w jelicie grubym poprzez kosmki jelitowe. a. Prawda b. Fałsz 10. W jelicie grubym przebiegają procesy fermentacji i gnicia na skutek działania licznej flory bakteryjnej (np. Escherichia coli, Aerobacter aerogenes, Lactobacillus bifidus i inne) a. Prawda b. Fałsz 11. Dieta bogatoresztkowa stanowi modyfikację żywienia podstawowego polegającą na zwiększeniu ilości spożywanych codziennie produktów obfitujących w błonnik oraz płynów. a. Prawda b. Fałsz 12. Spożywanie zwiększonej ilości błonnika, np. w postaci otrąb, może spowodować zmniejszenie wchłaniania składników mineralnych (wapnia, magnezu, żelaza, cynku, miedzi, fosforu) a. Prawda b. Fałsz 13. W diecie oszczędzającej z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego należy zwrócić uwagę na długie, dokładne przeżucie spożywanej potrawy a. Prawda b. Fałsz 14. Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu (niskotłuszczowa) przeznaczona jest dla ludzi z nadwagą. a. Prawda b. Fałsz 15. Długie podawanie osobom chorym diety płynnej prowadzi do niedożywienia. a. Prawda b. Fałsz 16. Białko powinno pokrywać ok. 30%-35% dziennego zapotrzebowania energetycznego dorosłego człowieka. a. Prawda b. Fałsz 17. W diecie ubogo energetycznej nie ma ograniczeń spożywania płynów bez względu na ich rodzaj. a. Prawda b. Fałsz 18. Dieta bogato białkowa powinna dostarczać 1,5-2,0g białka/kg należnej m.c. a. Prawda b. Fałsz 19. Nadmierne spożycie witaminy D jest toksyczne, objawia się osłabieniem, zmęczeniem, utratą apetytu, bólem głowy, bólem brzucha, nadmiernym wydzielaniem moczu. a. Prawda b. Fałsz 20. Pokarmy bogatobłonnikowe korzystnie wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu całkowitego w surowicy krwi oraz obniżenie glikemii poposiłkowej. a. Prawda b. Fałsz Wyświetleń: 8813
Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione. |