![]() |
![]() |
Katalog Roma Żółtek, 2012-06-11 Jaslo Różne, Zadania zadania dla technikum technologi żywnościPRODUKCJA PIEKARSKA – ZADANIA dla technikum technologii żywności 1. Wyprodukowano 1980 kg chleba z 1490 kg mąki. Jaka jest wydajność tego chleba? 2. Jaka jest wydajność chleba wyprodukowanego w ilości 4650 kg z 5040 kg ciasta o wydajności 154%? 3. Oblicz ilość dozowanych składników ciasta w procentach wiedząc, że wytwarza się go z 16 600 g mąki, 7300 g wody, 120 g drożdży, 43 g soli. 4. Wytworzono ciasto pszenne ze 130 kg mąki, 60 kg wody, 4,4 kg drożdży, 2,1 kg soli. Oblicz ilość dozowanych składników w procentach. 5. Należy wytworzyć ciasto pszenne ze 140 kg mąki, na tę ilość mąki przypada 3,1% drożdży, 60% wody, 1,7% soli. Oblicz ilość poszczególnych składników w dekagramach. 6. Oblicz minimalne i maksymalne zużycie surowców potrzebnych do produkcji 1,2 t chleba pszennego, wiedząc, że wydajność tego pieczywa wynosi 133-135,5%. Normatyw surowcowy: - mąka pszenna 100 kg, - sól biała 1,70 kg, - drożdże 1,50 kg, - otręby do posypywania desek 0,40 kg, - olej jadalny do form 0,30 kg, - kwas mlekowy spożywczy 0,20 kg. 7. Piekarnia pracuje w systemie dwuzmianowym. Koszt produkcji bochenka chleba o masie 1 kg wynosi 1,00 zł. Piekarnia produkuje na każdej zmianie po 500 kg chleba. Ile wynoszą koszty dobowe piekarni? 8. Koszt własny produkcji 1 kg kaszy jęczmiennej wiejskiej w młynie wynosi 0,60 zł. Kasza sprzedawana jest do hurtowni w cenie 0,75 zł za kg. Ile wynosi zysk młyna ze sprzedaży 3000 kg tego asortymentu kaszy? 9. Instrukcja sporządzania roztworu roboczego środka myjącego nakazuje rozcieńczyć koncentrat wodą w proporcji 1:10. Oznacza to, że na 1 część koncentratu należy zużyć? 10. Surowiec zużyty do produkcji 18 kg tortu jest w cenie 28 zł za 1 kg. Oblicz udział surowca, który wynosi 35% ceny. Wyświetleń: 1114
Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione. |