Katalog

Magdalena Marciniak, 2012-10-19
Konin

Język angielski, Projekty edukacyjne

Projekt edukacyjny: Tradycyjna kuchnia krajów anglojęzycznych-prezentacja multimedialna

- n +



Rok szkolny 2012/2013
II Liceum im. K.K. Baczyńskiego w Koninie
Projekt klasowy

1. Temat:

THE TRADIONAL CUISINE OF AN ENGLISH-SPEAKING COUNTRY-GREAT BRITAIN, THE USA, CANADA, AUSTRALIA – prezentacja multimedialna

2. Cele projektu:

● pogłębienie wiedzy na temat obyczajów żywieniowych oraz typowych potraw dla wybranego obszaru kraju anglojęzycznego
● poszerzenie znajomości struktur leksykalnych z zakresu czynności opisujących przygotowanie potraw
● przekazanie przygotowanych informacji za pomocą zastosowania programu multimedialnego PowerPoint
● pogłębianie umiejętności organizowania własnej pracy oraz aktywowanie ucznia do samodzielnych działań i kreatywności
● rozwijanie umiejętności wyszukiwania, selekcjonowania i przetworzenia informacji na dany temat korzystając z różnych źródeł informacji
● doskonalenie umiejętności sumiennego wywiązania się z przydzielonego zadania
● rozwijanie umiejętności dokonania samooceny i oceny pracy innych

3. Zasady i realizacja projektu:

Każdy uczeń przygotowuje prezentację multimedialną samodzielnie, zbierając informacje
dotyczące lokalnych potraw wybranego kraju anglojęzycznego i tworząc wirtualną książkę kucharską. Czas trwania projektu to: 3.10.2012 – 12.10.2012 r.
Prezentacja powinna zawierać 8-10 przepisów kulinarnych i powinna posiadać następujące elementy:

● flagę wybranego kraju anglojęzycznego
● opis składników wybranej potrawy i sposób jej przygotowania
● zdjęcia wybranych dań z krótkim objaśnieniem
● ciekawostki kulinarne dotyczące wybranego obszaru anglojęzycznego

4. Monitorowanie pracy uczniów:

Nauczyciel wprowadza, zgodnie z programem nauczania języka angielskiego, wiadomości
z zakresu zwyczajów żywieniowych i lokalnych potraw krajów anglojęzycznych. Pełni on rolę doradcy i zachęca uczniów do korzystania z różnych źródeł informacji. Nauczyciel monitoruje również wykonanie zadania pod względem poprawności językowej.


5. Etapy realizacji projektu:

● określenie ramowych założeń projektu
● sformułowanie tematu prezentacji i szczegółowych treści projektu
● przygotowanie tabel do oceny i instrukcji projektu
● realizacja przydzielonego zadania
● przedstawienie prezentacji multimedialnej i omówienie jej na forum klasy
● dokonanie – przez nauczyciela - oceny zrealizowanego zadania, zgodnie z przyjętymi wcześniej kryteriami
● wypełnienie ankiet samooceny

6. Kryteria oceny:

● pomysłowość i estetyka pracy
● umiejętność wykorzystania różnych źródeł informacji
● spełnienie wymogów instrukcji
● wartość merytoryczna
● poprawność językowa

Praca metodą projektu spotkała się z niesamowicie entuzjastycznym przyjęciem przez uczniów. Wykorzystanie technologii informacyjnej i komputerowej zmotywowało uczniów do pracy nad projektem. Mimo, że musieli oni poświęcić dużo czasu na jego realizację, stworzenie przez nich prezentacji stało się popisem ich kreatywności i oryginalnych pomysłów. Niewątpliwie, dużą zaletą tego projektu było połączenie nauki języka obcego z elementami realioznawstwa i kultury krajów anglojęzycznych, co w dużym stopniu przyczyniło się do poszerzenia zasobu słownictwa i wiedzy na temat krajów anglojęzycznych. Uczniowie zgodnie stwierdzili, że metoda projektu to interesująca i motywująca forma nauki języka angielskiego i wyrazili chęć uczestniczenia w kolejnych zadaniach.
Wiele z prac projektowych zostało wysoko ocenionych, toteż z pewnością posłużą one jako wzór i pomoc dydaktyczna na lekcjach języka angielskiego.

Opracowała: Magdalena Marciniak
Nauczyciel języka angielskiego








.








.




Wyświetleń: 1682


Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione.