![]() |
![]() |
Katalog Marek Wierzbicki, 2013-05-16 Kurów Język niemiecki, Konkursy Quiz Kuchnia austriackaKUCHNIA AUSTRIACKA QUIZ 1.”Kokosbusserl” to: a.bułka z wiórkami kokosowymi b.krem kokosowy c.ciasteczka kokosowe 2.”Ramsauer Kosnockn” to: a.tyrolskie kluski kładziomne b.sos tyrolski c.zapiekanka makaronowa 3.”Linzentorte” to jeden z najstarszych tortów na świecie.Został tak nazwany w: a. XV.w b.XIIIw. c.XVIII 4.Którego składnika nie ma w torciku z Linzu a.goździków b.płatków owsianych. c.cynamonu 5.Dniem austriackich pączków Krapfen jest: a.ostatni wtorek karnawału b.tłusty czwartek c.ostatnia sobota karnawału 6.Oryginalne austriackie pączki nadziewane są: a.konfiturą z dzikiej róży b.dżemem morelowym c.powidłami śliwkowymi 7.”Apfelstrudel” spożywa się na ciepło najczęściej z: a.sokiem pomarańczowym b.lodami c.kompotem z moreli d.mrożoną kawą 8.Którego składnika nie ma w Apfelstrudel? a.bułki tartej b.proszku do pieczenia c.mielonych goździków 9.”Vanillakipferl” to a.budyń waniliowy b.tort waniliowy c.ciasteczka waniliowem 10.Smakołyk ten spożywa się w okresie: a.Bożego Narodzenia b.Wielkiej Nocy c.Zielonych Światek 11.”Sachertorte” to torcik : a.czekoladowy b.waniliowy c.wiśniowy 12.Oryginalny przepis na tort Sachera jest dobrze strzeżoną tajemnicą i znajduje się w cukierni hotelu Sachera w: a.Salzburgu b.Wiedniu c.Grazu 13.Franz Sacher upiekł ten tor pierwszy raz mając lat: a.30 b.16 c.25 14.Jakim dżemem przekłada zię tort Sachera? a.truskawkowym b.jagodowym c.morelowym 15.Oryginalny”Wiener Schnitzel: przygotowuje się z a.cielęciny b.jagnięciny c.wieprzowiny i smaży się na: a.smalcu b.margarynie c.maśle 16.”Mozartkugeln” to: a.czekoladki b.lody czekoladowe c.ciastka czekoladowe 17.Oryginalne „Mozartkugeln” sprzedaje się w: a.Salzburgu b.Wiedniu c.Innsbrucku 18.Jak brzmią po niemiecku następujące produkty żywnościowe używane w Austrii? Dopasuj. -Fisole ............................................... -Marille ............................................. -Weichsel............................................ -Erdäpfel ............................................ -Paradeiser .......................................... -Karfiol ............................................. -Kuckuruz ........................................... -Eierspeise ........................................... -Trunk ................................................. -Ananas................................................ -Keisersemmel ..................................... -Zuckerl.............................................. Kartoffeln, grüne Bohnen, Aprikose, Sauerkirsche, Erdbeere, Brötchen, Bonbon,Getränk,Tomate, Mais, Blumenkohl, Rührei Wyświetleń: 742
Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione. |