Katalog

Marek Wierzbicki, 2013-05-16
Kurów

Język niemiecki, Konkursy

Quiz Kuchnia austriacka

- n +

KUCHNIA AUSTRIACKA

QUIZ

1.”Kokosbusserl” to:

a.bułka z wiórkami kokosowymi
b.krem kokosowy
c.ciasteczka kokosowe

2.”Ramsauer Kosnockn” to:

a.tyrolskie kluski kładziomne
b.sos tyrolski
c.zapiekanka makaronowa

3.”Linzentorte” to jeden z najstarszych tortów na świecie.Został tak nazwany w:

a. XV.w b.XIIIw. c.XVIII

4.Którego składnika nie ma w torciku z Linzu

a.goździków b.płatków owsianych. c.cynamonu

5.Dniem austriackich pączków Krapfen jest:

a.ostatni wtorek karnawału
b.tłusty czwartek
c.ostatnia sobota karnawału

6.Oryginalne austriackie pączki nadziewane są:

a.konfiturą z dzikiej róży
b.dżemem morelowym
c.powidłami śliwkowymi

7.”Apfelstrudel” spożywa się na ciepło najczęściej z:

a.sokiem pomarańczowym
b.lodami
c.kompotem z moreli
d.mrożoną kawą

8.Którego składnika nie ma w Apfelstrudel?

a.bułki tartej
b.proszku do pieczenia
c.mielonych goździków

9.”Vanillakipferl” to

a.budyń waniliowy
b.tort waniliowy
c.ciasteczka waniliowem

10.Smakołyk ten spożywa się w okresie:

a.Bożego Narodzenia
b.Wielkiej Nocy
c.Zielonych Światek

11.”Sachertorte” to torcik :
a.czekoladowy
b.waniliowy
c.wiśniowy

12.Oryginalny przepis na tort Sachera jest dobrze strzeżoną tajemnicą i znajduje się w cukierni hotelu Sachera w:

a.Salzburgu
b.Wiedniu
c.Grazu

13.Franz Sacher upiekł ten tor pierwszy raz mając lat:


a.30
b.16
c.25

14.Jakim dżemem przekłada zię tort Sachera?
a.truskawkowym
b.jagodowym
c.morelowym

15.Oryginalny”Wiener Schnitzel: przygotowuje się z

a.cielęciny
b.jagnięciny
c.wieprzowiny

i smaży się na:
a.smalcu
b.margarynie
c.maśle

16.”Mozartkugeln” to:

a.czekoladki
b.lody czekoladowe
c.ciastka czekoladowe

17.Oryginalne „Mozartkugeln” sprzedaje się w:

a.Salzburgu
b.Wiedniu
c.Innsbrucku

18.Jak brzmią po niemiecku następujące produkty żywnościowe używane w Austrii? Dopasuj.

-Fisole ...............................................

-Marille .............................................

-Weichsel............................................

-Erdäpfel ............................................

-Paradeiser ..........................................

-Karfiol .............................................

-Kuckuruz ...........................................

-Eierspeise ...........................................

-Trunk .................................................

-Ananas................................................

-Keisersemmel .....................................

-Zuckerl..............................................

Kartoffeln, grüne Bohnen, Aprikose, Sauerkirsche, Erdbeere, Brötchen, Bonbon,Getränk,Tomate,

Mais, Blumenkohl, Rührei
Wyświetleń: 742


Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione.