AWANS INFORMACJE FORUM Dla nauczyciela Dla ucznia LOGOWANIE


Katalog

Bożena Sieracka, 2015-03-10
Bydgoszcz

Zajęcia zintegrowane, Scenariusze

Święto warzyw i owoców. Zdrowe śniadanie.

- n +

Scenariusz zajęć kl IIa
mgr Bożena Sieracka
Temat: Święto warzyw i owoców. Zdrowe śniadanie.
Data 07.11.2014r.
Czas trwania: trzy godziny lekcyjne
Cele ogólne:
- poznanie wartości odżywczych warzyw i owoców i korzyści z ich spożywania
- wyrabianie nawyku spożywania dużej ilości warzyw i owoców

Cele szczegółowe:
Uczeń:
- zna wartości odżywcze warzyw i owoców oraz korzyści płynące z ich spożywania
- zna sposoby przetwarzania owoców i warzyw
- wyróżnia i nazywa cechy charakterystyczne warzyw i owoców
- potrafi nakryć do stołu
- zachowuje się kulturalnie podczas jedzenia
-rozpoznaje owoc i warzywo po zapachu, smaku i dotyku
- umie współdziałać w grupie

Metody:
podające (objaśnianie, pogadanka, instruktaż)
problemowe (rozwiązywanie problemów)
eksponujące (praca z tekstem, pokaz, demonstracja)
praktyczne (działanie praktyczne)
Formy: indywidualna, zbiorowa, zespołowa



Przebieg zajęć:

Etapy
1.Zabawa w rozpoznawanie warzyw i owoców dotykiem, smakiem i węchem
realizacja: Słuchanie wiersza J. Tuwima „Warzywa”, analiza utworu. Rozpoznawanie warzyw posługując się dotykiem, węchem i smakiem (e. polonistyczna, przyrodnicza)
2.Wyróżnianie jadalnych części warzyw. Wartości odżywcze warzyw i owoców
realizacja: Przypomnienie budowy rośliny warzywnej i analizują jaka część oglądanych warzyw jest jadalna. Rozmowa na temat wartości odżywczych warzyw i owoców oraz o korzyściach płynących z ich spożywania (e. przyrodnicza, polonistyczna)
3.Zabawa muzyczno-ruchowa
realizacja: Śpiewanie piosenki „Jabłko”, zabawa ruchowa (e. muzyczna)
4.Wykonanie surówki, sałatki i koreczków
realizacja: Praca w grupach. Wykonanie potraw z owoców i warzyw. Zwrócenie uwagi na zachowanie bezpieczeństwa w czasie pracy. Dbanie o porządek (e. techniczna)
5.Nakrycie do stołu i wspólny posiłek
realizacja: Uczniowie nakrywają do stołu. Wspólne spożycie zdrowego śniadania. Zwrócenie uwagi na kulturalne zachowani się przy stole (e. społeczna)
6.Podsumowanie i ocena pracy
realizacja: Uczniowie za pomocą karteczek w dwóch kolorach oceniają zajęcia (e. polonistyczna, przyrodnicza)
Zgłoś błąd    Wyświetleń: 169


Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione.


BAROMETR


1 2 3 4 5 6  
Oceń artukuł!



Ilość głosów: 0

Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies.
Dowiedz się więcej.