![]() |
![]() |
Katalog Marta Radecka, 2015-06-18 Turzno Matematyka, Sprawdziany i testy Sprawdzian 1 – Zadania na egzamin zawodowy KUCHARZ.Zadanie 1 Ile koncentratu jabłkowego potrzeba do sporządzenia 20 l napoju jabłkowo-miętowego, jeżeli do wyprodukowania 100 l gotowego produktu zużywa się 5kg koncentratu? Zadanie 2 Jaka jest cena gastronomiczna 100 g lodów waniliowych, jeżeli cena zakupu 1 kg lodów, wynosi 20 zł, a marża gastronomiczna 50 %? Zadanie 3 Jeżeli do zagęszczenia 10 porcji zupy ziemniaczanej potrzebujesz 200g mąki, to ile mąki zużyjesz do zagęszczenia 1 porcji? Zadanie 4 Na opakowaniu majonezu podana jest data produkcji 1 marca 2015roku - oraz informacja, że termin przydatności do spożycia wynosi 3 miesiące. Do kiedy możemy stosować ten majonez w produkcji wyrobów małej gastronomii? Zadanie 5 Ile wynosi wartość energetyczna 100 g jajecznicy o zawartości 12 g białka, 10 g tłuszczu i 1 g węglowodanów? Zadanie 6 Zysk ze sprzedaży 1 porcji frytek wynosi 40 groszy. W ciągu dnia zakład produkuje i sprzedaje 600 porcji. Ile wynosi zysk zakładu po 20 dniach? Zadanie 7 Ile kg filetów z dorsza należy zaplanować do przygotowania 40 porcji potrawy, jeżeli na jedną porcję potrzeba 150 g surowca? Zadanie 8 Kilogram filetów drobiowych kosztuje 14 zł, 2 jaja -1 zł, 20 dag smalcu - 0,5 zł, 20 dag bułki tartej 0,5 zł. Z tych surowców sporządzono 5 porcji filetów panierowanych. Ile wynosi cena jednej porcji po doliczeniu 100% marży? Zadanie 9 Zawartość witaminy C w 100 g truskawek wynosi 63 mg. Jaka ilość witaminy C zostanie dostarczona do organizmu po spożyciu deseru składającego się z 300 g truskawek? Zadanie 10 Na opakowaniu kostek rosołowych podano informację: ,Jedną kostką rozpuścić w 500 cm3 wrzącej wody". Ile kostek należy rozpuścić, aby otrzymać 8 litrów rosołu? Wyświetleń: 349
Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione. |