AWANS INFORMACJE FORUM Dla nauczyciela Dla ucznia LOGOWANIE


Katalog

Monika Bochen, 2015-07-22
Pińczów

Wychowanie fizyczne, Konkursy

Dzień Sportu – zestaw pytań z wiedzy o sporcie.

- n +

Nazwisko i imię .................... Punkty ....
1. W jakim miejscu odbyły się I Nowożytne Igrzyska Olimpijskie?
a. Rzym b. Ateny c. Paryż
2. W jakim odstępie czasowy rozgrywane są Igrzyska Olimpijskie?
a. co 2 lata b. co 3 lata c. co 4 lata
3. Ile medali zdobyła Irena Szewińska na wszystkich igrzyskach olimpijskich?
a.2 b. 5 c. 7
4. Na fladze olimpijskiej jest 5 kół, każde w innym kolorze. Jaki kolor nie występuje?
a. żółty b. fioletowy c. czerwony
5. Gdzie odbyła się Olimpiada letnia w 2012 roku?
a. Moskwa b. Londyn c. Pekin
6. Szczypiorniak to popularna nazwa gry zespołowej, podaj jakiej?
a. piłka siatkowa b. piłka ręczna c. piłka koszykowa
7. Najsłynniejszy polski piłkarz Zbigniew Boniek był między innymi zawodnikiem?
a. Juventus Turyn b. Barcelony c. Bayernu Monachium
8. Amerykańska koszykówka zawodowa to w skrócie:
a. NHL b. NBA c. NFL
9. Trenerem polskiej reprezentacji piłki nożnej jest:
a. Antoni Piechniczek b. Adam Nawałka c. Borys Szyc
10. Justyna Kowalczyk to:
a. biegaczka sprinterska b. biegaczka narciarska c. pływaczka
11. Po zdobyciu złotego medalu na IO w Moskwie w 1980 wykonał gest, który przeszedł do historii, kto to był?
a. Władysław Kozakiewicz b. Władysław Komar c. Marian Woronin
12. Potoczna nazwa tenis stołowego to:
a. ping-pong b. kometka c. Baccia
13. Wymień 2 konkurencje lekkoatletyczne zaliczane do kategorii rzutne:
.................................
14. Napisz jakie dyscypliny kojarzą się z podanymi nazwiskami:
 Adam Małysz -
 Agnieszka Radwańska -
 Władysław Komar -
15. Jakie miasta reprezentują wymienione drużyny piłkarskie:
 Ruch -
 Polonia -
 Korona -
 Legia -
16. Co oznaczają skróty:
 AWF -
 PKOL -
 MOSIR -
17. Jak nazywają się olimpijskie zmagania osób niepełnosprawnych........
18. Ilu zawodników jednocześnie może występować na boisku w następujących dyscyplinach
Piłka siatkowa - piłka ręczna - piłka nożna, - piłka koszykowa –
19. Jak nazywa się zawodnik w piłce siatkowej, który gra w innej koszulce?.....

Odpowiedzi:
1. B
2. C
3. C
4. B
5. B
6. B
7. A
8. B
9. B
10. B
11. A
12. A,
13. pchnięcie kulą, rzut oszczepem, rzut młotem, rzut dyskiem
Adam Małysz – skoki narciarskie
Agnieszka Radwańska – tenis Władysław Komar – pchnięcie kulą,
14. Ruch – Chorzów, Polonia-Bytom, Korona – Kielce, Legia – Warszawa,
15. AWF – Akademia Wychowania Fizycznego, PKOL - Polski Komitet Olimpijski, MOSIR- Miejski Ośrodek Sportu i Rekreacji,
16. Paraolimpiady
17. piłka siatkowa – 6
piłka ręczna – 7< piłka nożna - 11
piłka koszykowa -5
18. Libero

Zgłoś błąd    Wyświetleń: 236


Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione.


BAROMETR


1 2 3 4 5 6  
Oceń artukuł!



Ilość głosów: 0

Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies.
Dowiedz się więcej.