![]() |
![]() |
Katalog Justyna Pietryka, 2016-06-07 Łódź Zawodowe, Scenariusze Technologia gastronomiczna - Podział i charakterystyka wybranych diet.Justyna Pietryka Przedmiot: Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem Klasa: III Czas trwania:4x 45minut Temat: Podział i charakterystyka wybranych diet. Cel ogólny: Poznanie różnego rodzaju diet. Cele szczegółowe: Uczeń: - zna rodzaje diet - potrafi wymienić produkty dozwolone i niedozwolone dla poszczególnych diet - potrafi scharakteryzować dietę podstawową- lekkostrawną - potrafi wymienić zalecane techniki obróbki cieplnej w żywieniu dietetycznym - potrafi określić cel żywienia dietetycznego - potrafi stosować odpowiednią dietę do różnych schorzeń - potrafi zaplanować posiłki dietetyczne - dieta lekkostrawna Metody pracy: Pogadanka, ćwiczenia, rozmowa, praca przy komputerze Formy pracy: praca indywidualna, praca zbiorowa Pomoce dydaktyczne: Internet, komputer, rozsypanki. Przebieg lekcji Nauczyciel Uczniowie 1. Sprawdza listę obecności 2. Wstęp do lekcji - elementy dyskusji 3. Temat lekcji – zapisuje na tablicy 4. Omawia cel lekcji – Poznanie różnego rodzaju diet. 5. Nowy materiał - dzieli uczniów na grupy - rozdziela zagadnienia do wyszukania w Internecie 6. Sporządza krótką notatkę na tablicy 7. Podsumowanie lekcji – rozdaje rozsypanki: a) Wybrane rodzaje diet b) Podstawowe zalety i wady diety wegetariańskiej c) Żywienie dietetyczne w wybranych jednostkach chorobowych 8. Zakończenie zajęć - n-l zadaje pracę domową – zaplanuj jednodniową dietę lekkostrawną. - zajmują miejsca, przygotowują zeszyty i przybory do pisania - próba dyskusji - zapisują w zeszycie temat lekcji - uczniowie samodzielnie wyszukują informację w Internecie: a) rodzaje diet b) produkty dozwolone i niedozwolone dla poszczególnych diet c) zalecane techniki obróbki cieplnej w żywieniu dietetycznym d) odpowiednie diety do różnych schorzeń - uczniowie prezentują wyszukane informacje - zapisują notatkę w zeszycie - układają rozsypankę - zapisują pracę domową Wyświetleń: 0
Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione. |