Katalog Jan Ściseł, 2016-10-13 Lubartów Zawodowe, Artykuły Metale żelazne – właściwości, zastosowanie i konserwacja w gastronomiiMetale żelazne – właściwości, zastosowanie i konserwacja w gastronomii Żelazo -Pierwiastek chemiczny , jako czysty metal w przyrodzie nie występuje. Występuje w naturze w postaci rud żelaza: -limonit; - hematyt; - magnetyt; - geothyt; - syderyt; - piryt. Żelazo jest składnikiem stopowym metali żelaznych Stopy żelaza •Stal - stop żelaza z węglem (o zawartości węgla do 2%) oraz innymi pierwiastkami •Żeliwo stop żelaza z węglem (o zawartości węgla od 2% do ok. 4%) oraz innymi składnikami Rodzaje stali •Stopowe – zawierają składniki stopowe nikiel, chrom, wolfram, wanad, molibden, krzem w większych ilościach, które mogą decydować o właściwościach stali – odporne na korozję, żaroodporne, żaro odporne, kwasoodporne, do pracy w podwyższonej temperaturze •Węglowe – głównym składnikiem stopowym jest węgiel, pozostałe składniki w niewielkiej ilości ( nakrętki, nity, śruby, łańcuchy, rury druty, narzędzia) Stal kwasoodporna •to stal zawierająca 18% chromu oraz 8% lub 10 % Niklu ( ma szczególne zastosowanie w kuchni) Właściwości: .odporna na korozję •Wysoka odporność na scieranie •Możliwość uzyskania odpowiedniej twardości, •Ograniczona rozszerzalność cieplna, •Połysk, •Odporność na działanie wysokiej temperatury, •Odporność na działanie kwasów i zasad występujących w żywności, •Ekologiczność, •Łatwość utrzymania w czystości Zastosowanie stali kwasoodpornej w gastronomii: •W całym procesie technologicznym, wyposażeniu pomieszczeń produkcyjnych, konsumpcyjnych, magazynowych i socjalnych, części maszyn, obudowy maszyn, urządzenia grzewcze, chłodnicze, do obróbki mechanicznej, a także do obsługi klienta Przykłady: •linie kuchenne, •obudowy pieców konwekcyjnych, •piece do pizzy, •urządzenia do rozdrabniania warzyw, •meble kuchenne, •wózki •noże, przybory kuchenne, garnki i wiele innych Konserwacja stali kwasoodpornej Zgodnie z zaleceniem producenta – najczęściej wykorzystuje się wodę z dodatkiem detergentów , gąbki nylonowe, miękkie tkaniny Można stosować środki do czyszczenia szkła nie zawierających chlorków. Nie stosować środków z kwasem solnym, środków do czyszczenia srebra, środków do szorowania, szczotek, materiałów drucianych wełny czyszczącej oraz silnie szorujących Właściwości żeliwa: •Ma bardzo dobre właściwości odlewnicze, niską temperaturę topnienia, niski koszt produkcji, łatwo przewodzi ciepło, jest wytrzymałe na obciążenia, a także łatwość w obrabianiu po zastygnięciu, ulega korozji pod wpływem czynników atmosferycznych i w środowisku żywności Zastosowanie żeliwa w gastronomii: części maszyn do obróbki wstępnej Płyty grzejne kuchenek, Ruszty, Zlewy, Części instalacji wodnych i kanalizacyjnych Mycie elementów z żeliwa •Używa się środków z detergentem , następnie płucze i suszy •Jeśli żeliwo pokryte jest teflonem lub warstwą emalii należy unikać ostrych i szorstkich zmywaków. Wyświetleń: 0
Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione. |