Katalog Anna Wasiluk, 2016-10-13 Kraków Przyroda, Sprawozdania Sprawozdanie z prelekcji na temat zdrowego odżywiania.PUBLICZNA SZKOŁA PODSTAWOWA IM. ŚW. WINCENTEGO PALLOTTIEGO PRZY ZESPOLE SZKÓŁ PALLOTYŃSKICH W KRAKOWIE Sprawozdanie z przeprowadzonych prelekcji na temat zdrowego odżywiania dzieci i młodzieży w ramach Szkolnego Programu Profilaktyki w roku szkolnym 2015/2016 W roku szkolnym 2015/2016 w ramach Szkolnego Programu Profilaktyki we wszystkich dwudziestu klasach Szkoły Podstawowej, przeprowadziłam prelekcje dotyczące zdrowego odżywiania dzieci i młodzieży. Przygotowałam dwie 45 – minutowe prezentacje multimedialne: obrazkową dla klas 1-3, teoretyczno - praktyczną dla klas 4-6. Łącznie poświęciłam na ich przedstawienie 20 godzin lekcyjnych. Celem przeprowadzonych działań było zwiększenie świadomości na temat zdrowego odżywiania oraz promocja prawidłowego żywienia dzieci i młodzieży w wieku szkolnym. Realizację tego zadania rozpoczęłam w lutym a skończyłam w marcu. W poszczególnych klasach zrealizowałam zagadnienia na temat właściwych nawyków żywieniowych oraz wdrożyłam zasady zdrowego żywienia. Oto one: 1. Do szkoły wychodź po śniadaniu i ze śniadaniem. 2. Mleko, jogurty i sery to podpora mocnych kości. 3. Zawsze myj ręce przed posiłkiem. 4. Pięć posiłków w ciągu dnia jest na piątkę. 5. Jedz o stałych porach i nie spiesz się. 6. Mięso, jaja czy ryby- możesz wybierać. 7. Pamiętaj o kosztach, jedz chleb, nie bułeczki. 8. Dzień bez warzyw i owoców lub soku to dzień stracony. 9. Posiłek obiadowy to zapas siły na aktywne popołudnie. 10. Kolację zjadaj wieczorem, nie tuż przed snem. 11. Dobrą wodą gaś pragnienie. 12. Ruch bez ograniczeń, słodycze z umiarem. Przeprowadziłam zajęcia teoretyczne i praktyczne obrazujące zasady zdrowego odżywiania, dzięki którym uczniowie dowiedzieli się jak poszczególne składniki znajdujące się w warzywach, owocach i wybranych produktach oraz pokarmach wpływają na funkcjonowanie ich organizmu. Ponadto uczniowie klas 4-6 mogli rozwiązać mini test „Sprawdź, czy odżywiasz się prawidłowo” oraz obliczyć swoje BMI. Z klasami starszymi omówiłam również zagadnienia dotyczące trzech chorób cywilizacyjnych: otyłości, bulimii oraz anoreksji. Uczniowie wszystkich klas bardzo chętnie brali udział w prelekcjach, wypowiadali się oraz zadawali ciekawe pytania. Tematyka zdrowego odżywiania nie jest obca uczniom naszej szkoły, o czym świadczy wiedza, którą posiadają i dzielą się nią z rówieśnikami. Kraków, 15.06.2016r. Opracowała: Anna Wasiluk Wyświetleń: 0
Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione. |