![]() |
![]() |
Katalog Anna Petrek, 2017-02-28 Ostrava Zawodowe, Sprawdziany i testy Sprawdzian z zasad żywienia, składniki mineralneImię i Nazwisko...........Gr.1 1. Pierwiastki zaliczane do składników budulcowych (1pkt) a. wapń, fosfor, magnez, fluor, siarka b. żelazo, cynk, jod, kobalt c. wapń, sód potas, chlor, siarka d. selen, mangan, chrom, molibden 2. Mleko jest źródłem (1pkt) a. białka i żelaza b. wapnia i witaminy B2 c. witaminy C i żelaza d. białka i witaminy C 3. Wskaż zestaw produktów zakwaszających organizm (1pkt) a. cytryny, pomarańcze b. maślanka, mleko c. ryż, kasza jaglana d. pomidor, kapusta 4. Do pierwiastków kwasotwórczych zaliczmy a. fosfor b. chlor c. siarka d. wszystkie odpowiedzi prawidłowe 5. Objawy niedoboru jodu: (2pkt) a)………………………………….. b)………………………………….. c)…………………………………… d)…………………………………….. 6. W której tkance gromadzą się poszczególne pierwiastki, połącz ( 2pkt) a. krew potas b. włosy, paznokcie żelazo c. płyny ustrojowe wapń d. kości, zęby siarka 7. Przyporządkuj składanki mineralne do produktu, który jest bogaty w ten składnik (2) a. wapń sól kuchenna b. fluor herbata c. żelazo wątroba d. chlor sery 8. Składniki mineralne krwiotwórcze to(1pkt) a) żelazo i miedź b) wapń i fosfor c) sód i potas d) magnez i siarka 9. Połącz składniki mineralne z charakterystycznymi dla nich objawami niedoboru (2pkt) a. fosfor osteoporoza b. magnez przerost tarczycy c. fluor próchnica d. jod skurcze mięśni 10. Podaj normy spożycia żelaza(2pkt) - kobiety……………………………. - mężczyźni…………………………. 11. Wymień funkcje składników mineralnych w organizmie człowieka (na odwrocie strony) (3pkt) 12. Z podanych poniżej składników mineralnych wybierz te, które zaliczamy do makroelementów i zakreśl je:(3pkt) żelazo, wapń, fluor, fosfor, potas, sód, chlor, magnez, mangan, miedź, molibden, siarka, chrom, kobalt, jod, cynk, selen, 13. Skutkiem niedoboru cynku w organizmie jest (1pkt) a) kurza ślepota b) niedotlenienie tkanek c) osłabienie mięśni szkieletowych d) biegunki, wymioty 14. Czy poniższe twierdzenia są prawdziwe czy fałszywe? (4pkt) 1. Fosfor jest składnikiem kwasów nukleinowych. P F 2. Selen jest przeciwutleniaczem. P F 3. Woda w organizmie jest jednym z regulatorów temperatury. P F 4. Fasola działa zakwaszająco na organizm P F 15. Wskaż produkt o działaniu alkalizującym (2 pkt) a. kasz gryczana b. ryż brązowy c. mięso wołowe d. buraki Imię i Nazwisko........... Gr. 2 1. Dostosuj składniki mineralne do odpowiedniej grupy (połącz) (1pkt) a. miedź b. potas makroelement c. chlor mikroelement d. jod 2. Dostosuj pierwiastki do przedmiotu regulacji(połącz) (2pkt) a. transport tlenu selen b. regulacja ciśnienia osmotycznego płynów ustrojowych sód c. prawidłowe tworzenie czerwonych krwinek cynk d. praca enzymów żelazo 3. Dostosuj pierwiastki do odpowiednich objawów niedoboru (połącz) (2pkt) a. niedokrwistość wapń b. próchnica zębów miedź c. tężyczka jod d. zła praca tarczycy fluor 4. Wymień objawy zakwaszenia organizmu(2) a. ………………………………………. b. ……………………………………… c. ……………………………………… d. ……………………………………….. 5. Zalicz do odpowiedniej grupy poszczególne produkty (1pkt) a. makaron b. twaróg produkt zakwaszający c. jabłko produkt odkwaszający d. kapusta kiszona 6. Do makroelementów zaliczamy (1pkt) a) wapń, fosfor, potas b) wapń, cynk, miedź c) sód, chrom, jod d) żelazo, wapń, fluor 7. Najlepszym źródłem żelaza są(1pkt) a) drób, owoce, napoje mleczne b) przetwory zbożowe, ryby morskie, mleko c) szpinak, orzechy, sól, sery d) wątroba, mięso, natka pietruszki 8. Do mikroelementów zaliczamy: (1pkt) a) cynk, żelazo, sód b) mangan, wapń, fosfor GR 2 c) żelazo, jod, cynk d) potas, magnez, wapń 9. Do składników mineralnych budulcowych zaliczamy (1pkt) a) żelazo i miedź b) wapń, fosfor, magnez c) cynk, jod, selen d) wszystkie odpowiedzi są prawidłowe 10. Wymień rolę wapnia w organizmie (na odwrocie) (3pkt) 11. Niedobór żelaza powoduje:(1pkt) a) niedokrwistość b) niedotlenienie tkanek c) osteomalacja d) odpowiedz a i b jest prawidłowa 12. Osteoporoza jest skutkiem niedoboru (1pkt) a) potasu b) sodu c) wapnia d) magnezu 13. Wymień podstawowe źródła danych składników mineralnych: (4pkt) a. żelazo -............................................................................ b. fosfor -............................................................................ c. potas -............................................................................ d. sód -............................................................................ 14. Wskaż produkty o działaniu zasadotwórczym (1pkt) a) mięso, ryby, jaja b) sery, jaja, produkty zbożowe c) mleko, warzywa, owoce, ziemniaki d) warzywa strączkowe, sery, mleko 15. Podaj normę spożycia wapnia g/dobę dla(3pkt) dorośli i dzieci………………………. kobiety ciężarne……………………… osoby starsze………………………….. Wyświetleń: 0
Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione. |