Katalog Ewa Frycz, 2017-06-13 Puławy Zawodowe, Sprawdziany i testy kartkówka przepisy sanitarne, HACCP- usługi żywieniowe w hotelarstwie 1. Według obowiązującej podstawy prawnej ustanowienie , wdrożenie i utrzymanie systemu HACCP jest obligatoryjnie wymagane : a. We wszystkich obszarach produkcji ,przetwarzania i dystrybucji b. Tylko w dużych zakładach przetwórczych zatrudniających > 20pracowników c. w dużych zakładach przetwórczych zatrudniających > 50 pracowników d. Zależy od decyzji sanepidu 2. Skrót HACCP oznacza: a. Analizę higienicznych zagrożeń – krytycznych punktów kontroli b. Analizę zagrożeń i krytycznych punktów kontroli c. Analizę dobrej praktyki produkcyjnej d. Analizę dobrej praktyki higienicznej 3. Produkty ,które mogą być przechowywane w temperaturze otoczenia to: a. Wędliny , nabiał , fasola, kiszonki b. Groch, fasola, przetwory owocowo-warzywne, kiszonki c. Tłuszcze, ryby, cukier, ziemniaki d. Nabiał, cukier, sól, oleje roślinne, 4. Zalecany czas i temperatura przechowywania dla mleka świeżego i pasteryzowanego wynosi: a. 1-2 dni temp.0-2°C b. 1-3 dni temp. 0-4°C c. 1-3 dni temp.2-4°C d. 1-5 dni temp.2-4°C 5. Produkty zamrożone należy rozmrażać: a. Pod gorącą wodą b. W warunkach otoczenia c. Powoli pod zimną wodą d. Powoli w warunkach chłodniczych(temperatura +4 °C ) 6. Podawane potrawy powinny mieć temperaturę: a. Zupy co najmniej 65° C, drugie dania 60 ° C b. Zupy co najmniej 70° C, drugie dania 60 ° C c. Zupy co najmniej 85° C, drugie dania 65 ° C d. Zupy co najmniej 75° C, drugie dania 65 ° C 7. Według Kodeksu Żywnościowego za skutecznie przeprowadzoną obróbkę termiczną uważa się osiągnięcie wewnątrz produktu temperatury: a. 69 ° C b. 83 ° C c. 74° C d. 71° C 8. Dopasuj kolorowe deski do odpowiednich produktów: a. Niebieska ............... b. Biała ............... c. Żółta ............... d. Zielona ............... e. Czerwona ............... f. Brązowa ............... Wyświetleń: 0
Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione. |