Katalog

Ewa Frycz, 2017-06-13
Puławy

Zawodowe, Sprawdziany i testy

kartkówka przepisy sanitarne, HACCP- usługi żywieniowe w hotelarstwie

- n +

1. Według obowiązującej podstawy prawnej ustanowienie , wdrożenie i utrzymanie systemu HACCP jest obligatoryjnie wymagane :
a. We wszystkich obszarach produkcji ,przetwarzania i dystrybucji
b. Tylko w dużych zakładach przetwórczych zatrudniających > 20pracowników
c. w dużych zakładach przetwórczych zatrudniających > 50 pracowników
d. Zależy od decyzji sanepidu

2. Skrót HACCP oznacza:
a. Analizę higienicznych zagrożeń – krytycznych punktów kontroli
b. Analizę zagrożeń i krytycznych punktów kontroli
c. Analizę dobrej praktyki produkcyjnej
d. Analizę dobrej praktyki higienicznej

3. Produkty ,które mogą być przechowywane w temperaturze otoczenia to:
a. Wędliny , nabiał , fasola, kiszonki
b. Groch, fasola, przetwory owocowo-warzywne, kiszonki
c. Tłuszcze, ryby, cukier, ziemniaki
d. Nabiał, cukier, sól, oleje roślinne,

4. Zalecany czas i temperatura przechowywania dla mleka świeżego i pasteryzowanego wynosi:
a. 1-2 dni temp.0-2°C
b. 1-3 dni temp. 0-4°C
c. 1-3 dni temp.2-4°C
d. 1-5 dni temp.2-4°C
5. Produkty zamrożone należy rozmrażać:
a. Pod gorącą wodą
b. W warunkach otoczenia
c. Powoli pod zimną wodą
d. Powoli w warunkach chłodniczych(temperatura +4 °C )
6. Podawane potrawy powinny mieć temperaturę:
a. Zupy co najmniej 65° C, drugie dania 60 ° C
b. Zupy co najmniej 70° C, drugie dania 60 ° C
c. Zupy co najmniej 85° C, drugie dania 65 ° C
d. Zupy co najmniej 75° C, drugie dania 65 ° C
7. Według Kodeksu Żywnościowego za skutecznie przeprowadzoną obróbkę termiczną uważa się osiągnięcie wewnątrz produktu temperatury:
a. 69 ° C
b. 83 ° C
c. 74° C
d. 71° C
8. Dopasuj kolorowe deski do odpowiednich produktów:

a. Niebieska ...............
b. Biała ...............
c. Żółta ...............
d. Zielona ...............
e. Czerwona ...............
f. Brązowa ...............
Wyświetleń: 0


Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione.