Katalog

Agnieszka Wiktorowicz, 2017-06-22
Białystok

Technika, Karty pracy

Podsumowanie wiadomości z modułu żywienia - praca w grupach rozsypanka

- n +

Segregacja odpadów
papier szkło plastik/metal
gazety butelki szklane butelki po napojach, wodzie
książki słoiki puszki po napojach
zeszyty szklane opakowania po kosmetykach opakowania po serkach, jogurtach
papierowe torby żarówki kartony po mleku, soku
leki lustra plastikowe nakrętki
baterie ekrany telewizyjne puszki po konserwach

Skróty
WHO Światowa Organizacja Zdrowia
FAO Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa
HACCP Analiza Zagrożeń i Kontrola Punktów Krytycznych
PPM Podstawowa Przemiana Materii
GDA Wskazane dzienne spożycie
ADI Dopuszczalne dzienne spożycie
GMO Organizmy zmodyfikowane genetycznie
BMI Wskaźnik masy ciała


Konszowanie Mieszanie masy w specjalnym zbiorniku z mieszadłem

emulgatory Substancje umożliwiające połączenie się składników i utworzenie gładkiej masy

miażdżyca Odkładanie się cholesterolu w tętnicach, zmniejszając średnicę naczyń, a z czasem zatykając całkowicie.

choroba wieńcowa Niedostateczne ukrwienie serca; w skutek zwężenia tętnic dociera krew mniej natleniona.

ortoreksja Obsesja zdrowego żywienia, lęk przed szkodliwym wpływem pożywienia

frutarianizm styl życia, którego zwolennicy dopuszczają spożywanie wyłącznie owoców i warzyw, których zerwanie nie powoduje śmierci – czyli inaczej zniszczenia rośliny. Nie akceptują spożywania np. marchwi czy sałaty.

karencja Okres wstrzymywania od spożycia, który musi upłynąć, by zastosowany środek ochrony roślin przestał być szkodliwy dla konsumenta

Konserwacja żywności
fizyczne chemiczne
pasteryzacja solenie, peklowanie
tyndalizacja marynowanie
sterylizacja kiszenie
technologia UHT kandyzowanie
zamrażanie wędzenie

Wyświetleń: 0


Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione.