![]() |
![]() |
Katalog Agnieszka Wiktorowicz, 2017-06-22 Białystok Technika, Karty pracy Podsumowanie wiadomości z modułu żywienia - praca w grupach rozsypankaSegregacja odpadów papier szkło plastik/metal gazety butelki szklane butelki po napojach, wodzie książki słoiki puszki po napojach zeszyty szklane opakowania po kosmetykach opakowania po serkach, jogurtach papierowe torby żarówki kartony po mleku, soku leki lustra plastikowe nakrętki baterie ekrany telewizyjne puszki po konserwach Skróty WHO Światowa Organizacja Zdrowia FAO Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa HACCP Analiza Zagrożeń i Kontrola Punktów Krytycznych PPM Podstawowa Przemiana Materii GDA Wskazane dzienne spożycie ADI Dopuszczalne dzienne spożycie GMO Organizmy zmodyfikowane genetycznie BMI Wskaźnik masy ciała Konszowanie Mieszanie masy w specjalnym zbiorniku z mieszadłem emulgatory Substancje umożliwiające połączenie się składników i utworzenie gładkiej masy miażdżyca Odkładanie się cholesterolu w tętnicach, zmniejszając średnicę naczyń, a z czasem zatykając całkowicie. choroba wieńcowa Niedostateczne ukrwienie serca; w skutek zwężenia tętnic dociera krew mniej natleniona. ortoreksja Obsesja zdrowego żywienia, lęk przed szkodliwym wpływem pożywienia frutarianizm styl życia, którego zwolennicy dopuszczają spożywanie wyłącznie owoców i warzyw, których zerwanie nie powoduje śmierci – czyli inaczej zniszczenia rośliny. Nie akceptują spożywania np. marchwi czy sałaty. karencja Okres wstrzymywania od spożycia, który musi upłynąć, by zastosowany środek ochrony roślin przestał być szkodliwy dla konsumenta Konserwacja żywności fizyczne chemiczne pasteryzacja solenie, peklowanie tyndalizacja marynowanie sterylizacja kiszenie technologia UHT kandyzowanie zamrażanie wędzenie Wyświetleń: 0
Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione. |