Katalog

Agnieszka Wiktorowicz, 2017-06-22
Białystok

Technika, Karty pracy

Karta pracy - żywienie

- n +

Karta pracy ucznia – dział „Żywność i żywienie”
Zadanie 1.
Co rozumiesz pod pojęciem „racjonalne żywienie”?




Zadanie 2.
Uzupełnij tabelę:

Składniki pokarmowe Rola w organizmie Źródło występowania
Białka

Składniki mineralne

Tłuszcze

Węglowodany

Witaminy


Zadanie 3.
Podkreśl kolorem czerwonym nazwy składników pokarmowych budulcowych, niebieskim – składniki energetyczne, zielonym – składniki regulujące;
węglowodany składniki mineralne białka tłuszcze witaminy

Zadanie 4.
Wymień metody konserwacji żywności:
• biologiczne - ................................
• fizyczne - ................................
• chemiczne - ................................

Zadanie 5.
Witaminy rozpuszczalne w:
• tłuszczach - ................................
• wodzie - ................................

Zadanie 6.
Do podanych opisów dopisz urządzenie AGD:
Podgrzewanie żywności za pomocą fal elektromagnetycznych ............................
Przechowywanie żywności w niskiej temperaturze .............................
Podgrzewanie i gotowanie wody ................................
Urządzenie do ubijania i mieszania ciasta ................................
Urządzenie do czyszczenia naczyń i sztućców ................................
Sporządzenie soku owocowo – warzywnego ................................
Zadanie 7.
Wymień zasady zdrowego stylu życia:
• ................................
• ................................
• ................................
• ................................
................................

Wyświetleń: 0


Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione.