Katalog Agnieszka Wiktorowicz, 2017-06-22 Białystok Technika, Karty pracy Karta pracy - żywienieKarta pracy ucznia – dział „Żywność i żywienie” Zadanie 1. Co rozumiesz pod pojęciem „racjonalne żywienie”? Zadanie 2. Uzupełnij tabelę: Składniki pokarmowe Rola w organizmie Źródło występowania Białka Składniki mineralne Tłuszcze Węglowodany Witaminy Zadanie 3. Podkreśl kolorem czerwonym nazwy składników pokarmowych budulcowych, niebieskim – składniki energetyczne, zielonym – składniki regulujące; węglowodany składniki mineralne białka tłuszcze witaminy Zadanie 4. Wymień metody konserwacji żywności: • biologiczne - ................................ • fizyczne - ................................ • chemiczne - ................................ Zadanie 5. Witaminy rozpuszczalne w: • tłuszczach - ................................ • wodzie - ................................ Zadanie 6. Do podanych opisów dopisz urządzenie AGD: Podgrzewanie żywności za pomocą fal elektromagnetycznych ............................ Przechowywanie żywności w niskiej temperaturze ............................. Podgrzewanie i gotowanie wody ................................ Urządzenie do ubijania i mieszania ciasta ................................ Urządzenie do czyszczenia naczyń i sztućców ................................ Sporządzenie soku owocowo – warzywnego ................................ Zadanie 7. Wymień zasady zdrowego stylu życia: • ................................ • ................................ • ................................ • ................................ ................................ Wyświetleń: 0
Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione. |