Katalog

Sylwia Kominek, 2018-07-25
Skoczów

Różne, Scenariusze

Konspekt zajęć kulinarnych

- n +

KONSPEKT ZAJĘĆ KULINARNYCH



Temat zajęć: Szrlotka sypana.

Cel ogólny:

wykształcenie umiejętności przyrządzenia ciasta z jabłkami.

Cele szczegółowe:
W ZAKRESIE WIEDZY:
- Uczeń wylicza składniki ciasta wspomagając się przepisem.
- Wymienia i nazywa produkty potrzebne do przygotowania ciasta.
- Zna kolejność wykonywanych czynności.
- Zna zasady higieny obowiązującej podczas przygotowywania ciasta.

W ZAKRESIE UMIEJĘTNOŚCI:
- Interpretuje przepis kulinarny, wyjaśnia etapy pracy.
- Przygotowuje potrzebne narzędzia i przybory.
- Rozumie czytany przez nauczyciela tekst przepisu.
- Potrafi odmierzać produkty przy pomocy łyżki i szklanki.
- Pracuje wg instrukcji słownej.
- Wykonuje czynności porządkowe po skończonej pracy w kuchni.

KSZTAŁTOWANIE ELEMENTÓW POSTAW:
- Wzmacnia wiarę we własne siły i możliwości osiągnięcia sukcesu.
- Zwraca uwagę na formy grzecznościowe.
- Potrafi znaleźć motywację do aktywności na zajęciach.
- Potrafi być wytrwałym w wykonywaniu zadań.
- Łączy sukces z jakością wykonywanej czynności.
- Wdraża się do przeżywania radości ze wspólnej pracy i własnych dokonań.
- Stosuje się do zasad bezpieczeństwa w procesie nauki – pracy i odpoczynku.

Metody pracy:
słowne, aktywne

Formy pracy:
Grupowa, zindywidualizowana.

Środki dydaktyczne:
przepis kucharski, produkty spożywcze, noże, deski do krojenia, mikser, miski, łyżka, szklanki, blacha.
Zajęcia wstępne:
1. Przywitanie się z uczniami oraz zaproszenie wszystkich do zajęcia miejsca przy stole.
2.. Przygotowanie siebie (umycie rąk, założenie fartucha) oraz stanowiska do zajęć (deski do krojenia, noże, miska).
3. Przygotowanie cista zgodnie z przepisem oraz zachowaniem bezpieczeństwa podczas pracy:
- określenie zadań z podziałem na poszczególne osoby (zindywidualizowanie pracy i dostosowanie zadań do możliwości psychofizycznych uczniów):
- przygotowanie i obróbka składników potrzebnych do wykonania ciasta (mycie, obieranie, krojenie jabłek).
4. Pieczenie ciasta.
5. Uporządkowanie stanowiska pracy po skończonych zajęciach.
6. Podsumowanie zajęć oraz ocena aktywności uczniów.
7. Spożycie upieczonego ciasta.
8. Podziękowanie uczniom za udział w zajęciach.
9. Pożegnanie


Przepis:
1 szklanka kaszy mannej
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka mąki tortowej
cukier waniliowy
cynamon
1-2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół kostki masła
1 kg kwaśnych jabłek
bułka tarta
Sposób wykonania:
Masło włożyć so zamrażalnika. Do miski wsypać mąkę, kaszę, cukier, cukier waniliowy, cynamon i proszek do pieczenia. Suche składniki wymieszać i podzielić na trzy części. Jabłka zetrzeć, wymieszać z cynamonem i podzielić na dwie części. Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Na dno tortownicy wsypać jedną część sychych składników, następnie jabłka itd. Na wierch potrzeć zmrożone masło.
Piec w temp. 180 stopni około 1h. Podawać na ciepło z lodami lub bitą śmietaną.


Wyświetleń: 0


Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione.