Katalog Krystyna Wojtas Edukacja regionalna, Plany metodyczne Plan podsumowania ścieżki regionalnej "Moja mała Ojczyzna"Plan podsumowania ścieżki regionalnej "Moja mała Ojczyzna"Cele edukacyjne (zawarte w Podstawie Programowej dla Gimnazjum):1. Rozwijanie wiedzy o kulturze własnego regionu i jej związki z kulturą narodową. 2. Kontakt ze światem lokalnym i regionalnym w celu wytworzenia bliskich więzi i zrozumienia przynależności człowieka. 3. Ugruntowanie poczucia tożsamości narodowej poprzez rozwój tożsamości regionalnej. 4. Rozwijanie wiedzy o historii regionu w powiązaniu z tradycjami własnej rodziny. Umiejętności uczniów: 1. Opracowanie przewodnika po Kamesznicy i okolicach. 2. Przygotowanie słownika gwary regionu. 3. Przedstawienie inscenizacji obrzędu charakterystycznego dla naszego regionu. 4. Odtworzenie izb regionalnych - zgromadzenie sprzętów dawniej używanych. 5. Zaprezentowanie umiejętności regionalnych (śpiew, tańce, powinszowania ). 6. Znajomość regionalnych potraw. 7. Przygotowanie strony internetowej o Kamesznicy. Podsumowanie treści programowych edukacji regionalnej - dziedzictwo kulturowe w regionie będzie miało formę turnieju klas drugich i trzecich. Każda klasa pod kierunkiem wychowawcy i przy pomocy innych nauczycieli przygotuje i zaprezentuje w. w. umiejętności. 1. Prezentacja obrzędu: - Kl II a - "Dziady" - grupa kolędująca w Nowy Rok - Kl II b - "Szlachta" - grupa kolędująca w dniu Św. Szczepana - Kl III a - "Skubanie pierza" - spotkania gospodyń w długie zimowe wieczory przy darciu pierza - Kl Iii b - "Wesele góralskie" - namowiny, ludowe tańce, przyśpiewki i ocepiny Oceniane będzie posługiwanie się gwarą, tradycyjne przyśpiewki i tańce, stroje regionalne. 2. Powinszowania noworoczne - przedstawiają 1 lub 2 kolędnicy z każdej klasy. Oceniana będzie oryginalność treści powinszowania oraz sposób wykonania. 3. Przygotowanie izb regionalnych w salach lekcyjnych każdej klasy. Oceniane będzie jak najwierniejsze odtworzenie wnętrza tradycyjnej wiejskiej izby oraz oryginalność zgromadzonych sprzętów 4. Prezentacja opracowanych przewodników po Kamesznicy. Przewodnik powinien zawierać: - granice naszego regionu na mapie konturowej Polski - scharakteryzowane położenie i zróżnicowanie środowiska geograficznego regionu - wymienić faunę i florę regionu - wymienić miejsca objęte ochroną przyrody - przedstawić historię wsi - wymienić publikacje dotyczące historii regionu - przedstawić osiągnięcia ludzi ważnych dla wsi - zdjęcia i opis miejsc ważnych , godnych zobaczenia - opis zwyczajów i tradycji ciągle żywych w naszym regionie - słowniczki gwarowe powinny zawierać wyrazy gwarowe oraz teksty przyśpiewek 5. Każda klasa przygotuje 2 - 3 potrawy regionalne. Prezentacja ich (tzw. próbowacka )będzie na zakończenie turnieju. Komisja oceniająca będzie składać się z dyrektora szkoły p. Krystyny Wojtas i nauczycieli w składzie: p. Anna Bułka, p. Celina Szczotka, p. Teresa Strzałka. Przygotowanie zaproszeń - plakatów dla ludności Kamesznicy - odpowiedzalni: nauczyciel sztuki, dyrektor. Przygotowanie i wysłanie zaproszeń dla gości: Wójt Gminy Milówka, radni Kamesznicy, sołtys wsi Kamesznica, ks. proboszcz, dyrektorzy sąsiednich szkół z Gminy Milówka - odpowiedzialni: nauczyciel informatyki, dyrektor. Przygotowanie i dekoracja sali gimnastycznej - odpowiedzialni wychowawcy klas. Termin turnieju: 27 luty 2002 r. LITERATURA: 1. Podstawa Programowa w Gimnazjum 2. Wanda Walkowiak EDUKACJA REGIONALNA Dziedzictwo kulturowe w regionie program nauczania dla klas I - III Wydawnictwo Szkolne PWN Warszawa 2000 3. B. Bleja- Sosna, M. Składanowska ŚCIEŻKI EDUKACYJNE- poradnik Wydawnictwo BEA-BLEJA Toruń 2000 4. K Kwaśniewicz "Zwyczaje doroczne polskich górali karpackich "Wojewódzki Ośrodek Kultury w Bielsku- Białej 1998 5. Praca zbiorowa "Edukacja regionalna- dziedzictwo kulturowe w regionie" Wojewódzki Ośrodek Metodyczny w Częstochowie 2001 Opracowanie: mgr Krystyna Wojtas Gimnazjum w Kamesznicy Wyświetleń: 2317
Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione. |