Katalog Eulalia Panek Edukacja regionalna, Scenariusze "Przy wigilijnym stole" - scenariusz lekcji z wiedzy o regionie w klasie VPrzy wigilijnym stole.SCENARIUSZ Z LEKCJI WIEDZY O REGIONIE W KL. V.PRZY WIGILIJNYM STOLE Program autorski "Edukacja regionalna" przedmiotu wiedza o regionie dla klas IV - VI Szkoły Podstawowej w Grzegorzowicach, powiat raciborski DZIAŁ: Tradycje lokalne i regionalne. CELE OGÓLNE: 1. Poznanie tradycji i zwyczajów regionalnych związanych z Wigilią i Bożym Narodzeniem. 2. Przedstawienie przepisów na regionalne potrawy świąteczne. 3. Poznanie dziedzictwa kulturowego w śląskich rodzinach. 4. Uświadomienie roli domu, rodziny w przekazywaniu tradycji. CELE OPERACYJNE: Po zakończonej lekcji uczeń potrafi: - Opowiedzieć o zwyczajach związanych ze Świętami Bożego Narodzenia w naszym regionie. - Wymienić tradycyjne dania pojawiające się na stole świątecznym. -Podać przepis na tradycyjne dania świąteczne kuchni śląskiej. ŚRODKI DYDAKTYCZNE: - Wiadomości przygotowane przez uczniów na temat tradycji świątecznych w kraju i na świecie (rodowód szopki, zwyczaje kolędowania). - Wieczór wigilijny w naszym regionie - opisy przygotowane przez uczniów. - Sprawozdanie z muzeum - opis wystawy "Rok obrzędowy nad górną Odrą" (fragment dotyczący Świąt Bożego Narodzenia). - Przewodnik po wystawie "Rok obrzędowy nad górną Odrą". METODY: -Wycieczka do muzeum w Raciborzu (wystawa: "Rok obrzędowy...). -Praca w grupach pod kierunkiem nauczyciela, portfolio -Wywiady uczniów z rodzicami oraz ich prezentacja.
Składniki:
Składniki:
Warzywa umyć, obrać, zetrzeć na tarce do jarzyn, ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Dodać rodzynki, obrane i pokrojone migdały i figi, cukier i rozdrobniony piernik do zagęszczenia potrawy. Ciągle mieszając, zagotować do momentu rozklejenia się piernika. Pod koniec gotowania dodać masło. Podawać na zimno lub na ciepło. AUTOREFLEKSJA Wieczerza wigilijna spożywana była w atmosferze życzliwości i dostojeństwa. Typowym atrybutem Bożego Narodzenia jest choinka występująca na terenie całego Śląska na przełomie XIX i XX w. Jest to drzewko świerkowe, rzadziej jodłowe lub sosnowe stanowiące symbol pomyślności i urodzaju. Drzewko ubierało się orzechami, piernikami, jabłkami i kolorowymi ozdobami z papieru. Taką uroczystą atmosferą, strojeniem podobnej choinki zakończyła się świąteczna lekcja. Dzieci przyniosły do szkoły pierniki, które u nas przygotowuję się około tygodnia przed świętami. Smakowała również moczka przygotowana na przedświąteczną Wigilię. Moczka to typowo śląska potrawa składająca się z rozgotowanego piernika i dużej ilości bakalii. W trakcie spotkania uczniowie podawali informacje o zwyczajach wigilijnych występujących w naszym regionie. Do najciekawszych należą: - Gospodyni musi przygotować na Wigilię 12 dań, na pamiątkę dwunastu apostołów. - W czasie spożywania wieczerzy nikt nie może odejść od stołu, bo jest zła wróżba na przyszłość. - Nie można zapomnieć o dodatkowym nakryciu dla niespodziewanego gościa. - Do magicznych zabiegów wróżących szczęście i obfitość należy wkładanie pieniędzy pod obrus, a do portfela rybich łusek. - Gospodarz powinien w tę noc udać się do sadu, aby uderzeniem kija w pień "zachęcić" drzewa do owocowania w następnym roku. Dużo śniegu na gałęziach drzew w Wigilię również było dobrą wróżbą. - Kury i inny drób będą się "trzymać obejścia", gdy w tym dniu otrzymają karmę uformowaną w kształt połączonych obrączek. - Dziewczyny pragnące wyjść za mąż powinny po kolacji wysypać za studnię skorupki orzecha i nasłuchiwać szczekania psów. Wybranek miał przyjść stamtąd skąd dobiegało szczekanie. Niektóre zwyczaje pozostały wprawdzie tylko w pamięci starszych ludzi, ale uroczysta, tradycyjna kolacja jest celebrowana w każdym domu. Opracowanie: mgr Eulalia Panek Wyświetleń: 4091
Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione. |