![]() |
![]() |
Katalog Elżbieta Olejniczak Różne, Scenariusze Perspektywy harmonizacji polskiego prawa żywnościowego z prawem Unii EuropejskiejPerspektywy harmonizacji polskiego prawa żywnościowego z prawem Unii Europejskiej.Scenariusz zajęć realizowanych w ramach ścieżki przedmiotowej - Edukacja Europejska na zajęciach z przedmiotu: technologia żywnościCel lekcji: - Zapoznanie uczniów z podstawowymi celami prawa Unii Europejskiej dotyczącymi rynku żywnościowego Cel operacyjny: uczeń powinien: - wymienić obszary zainteresowań prawa żywnościowego w UE, - zinterpretować sukcesywny proces harmonizacji polskiego prawa żywnościowego z prawem UE, - wyjaśnić cele kompleksowej polityki żywnościowej. Metody prowadzenia lekcji: metoda słowna naprowadzająca, praca w grupach, dyskusja Środki dydaktyczne: plansza - "Podstawowe cele prawa żywnościowego UE", podręcznik, czasopismo "Przemysł Spożywczy" (nr 1,2,3 /2003) Przebieg lekcji 1. Przypomnienie i utrwalenie wiadomości dotyczących podstaw prawnych ustawodawstwa żywnościowego i normalizacji. Szczególną uwagę należy zwrócić na to, iż przepisy prawne w tej dziedzinie powinny być tak kształtowane, ażeby uwzględniały przede wszystkim interesy zwykłego człowieka - konsumenta, ponad wszelkimi partykularnymi interesami grup i lobby producentów, handlowców. 2. Nauczyciel prosi kolejnych uczniów o odczytanie z podręcznika podstawowych cech prawa unijnego, które omawia wspólnie z uczniami. 3. Nauczyciel dzieli uczniów na 6 grup. Każda z grup otrzymuje, zapisany na karcie, jeden z celów prawa żywnościowego UE do wspólnej analizy i wyjaśnienia. Cele prawa żywnościowego Unii Europejskiej: - zapewnienie wysokiego poziomu ochrony zdrowia ludzi i bezpieczeństwa konsumentów; - zapewnienie wolnego przepływu towarów w obrębie rynku wewnętrznego; - zapewnienie konkurencyjności przemysłu europejskiego i zwiększenie jego eksportu; - oparcie ustawodawstwa przede wszystkim na dowodach naukowych i ocenie ryzyka; - zapewnienie spójności, racjonalności i przyjazności użytkownikom ustawodawstwa; - przypisywanie głównej odpowiedzialności za bezpieczną żywność przemysłowi, producentom i dostawcom, przy wykorzystywaniu systemów analizy ryzyka i krytycznych punktów kontrolnych (HACCP), które muszą być wspierane urzędową kontrolą i wprowadzaniem prawa w życie. Lider grupy odczytuje cel prawa żywnościowego i przedstawia jego wyjaśnienie. Nauczyciel podsumowuje wypowiedzi uczniów ze szczególnym zwróceniem uwagi na dwa główne obszary prawa żywnościowego w UE: - obszar ochrony zdrowia publicznego i bezpieczeństwa konsumentów, - obszar ochrony interesów uczestników obrotu żywnością - producentów, dostawców i odbiorców. Począwszy od 1962 r. Unia Europejska wydała już ok. 200 aktów prawnych z zakresu prawa żywnościowego. Regulują one wiele obszarów, m.in. dotyczą: bezpieczeństwa żywnościowego, systemów kontroli jakości, dodatków do żywności, wymagań sanitarnych, znakowania produktów oraz wielu innych dziedzin wytwarzania i obrotu żywnością. 4. Potrzeby harmonizacji polskiego prawa żywnościowego z prawem UE. Prowadzący inicjuje dyskusję zwracając uwagę na następujące zagadnienia: - prawo żywnościowe stanowi wydzieloną, autonomiczną część prawa rolnego i ma status samodzielnej gałęzi prawa, - starania Polski o wejście do UE zobowiązują do dostosowania polskich przepisów prawnych do prawa żywnościowego w Unii Europejskiej, - ujednolicenie przepisów prawa w Polsce i w Unii ma istotne znaczenie dla podjęcia i realizacji kompleksowej polityki żywnościowej i żywieniowej, w tym m.in. dla skutecznej ochrony zdrowia konsumentów, zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego oraz dla rozwoju eksportu i importu żywności między poszczególnymi krajami członkami Wspólnoty Europejskiej. 5. Jakie są perspektywy polskiego przemysłu spożywczego? Każdy uczeń zapisuje na kartce jedno zdanie dotyczące perspektyw przetwórstwa żywności w najbliższych latach. Kartki są zbierane a następnie wybrani uczniowie odczytują je. Można jednak założyć, że podstawowy wysiłek producentów żywności w Polsce będzie skierowany na dostosowanie warunków produkcji: - podstaw ekonomicznych, - asortymentu, - wyposażenia technicznego, - higieny produkcji, - procesów technologicznych oraz nastawiony na dostosowanie zarówno personelu, jak i zakładów do wymagań swobodnego obrotu towarów na rynku europejskim. Sprostanie konkurencji oraz wymaganiom jakości na rynku wymaga stałego przyjmowania standardów prawa żywnościowego UE. 6. Podsumowanie Opracowanie i wdrożenie nowego polskiego prawa żywnościowego, dostosowanego do standardów europejskich, przyczyni się do właściwego uregulowania podstawowych problemów produkcji i obrotu żywnością, a zwłaszcza zdrowotno - higienicznej jakości żywności i bezpieczeństwa żywnościowego dla konsumentów. Literatura: 1. M. Dłużewski: Technologia żywności cz.I - WSiP Warszawa2000 2. Przemysł Spożywczy 1/2003 3. Przemysł Spożywczy 2/2003 4. Przemysł Spożywczy 3/2003 Opracowanie: mgr inż. Elżbieta Olejniczak Wyświetleń: 1235
Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione. |